Vis en groenten op de BBQ: 9 tips van topchef Seppe Nobels

“Ik ben hier niet voor de vegetariërs”, bekent Seppe Nobels halfweg zijn LifeTalk. “Ik wil de vleeseters verrassen met heerlijke vis en groenten op de BBQ.” Met deze tips van de topchef lukt het jou vast ook!

1. Ga voor lokale producten

Alles begint bij de keuze van de producten. Onder het motto ‘weten wat je eet’ kies je het best voor lokale (en liefst biologische) producten. “Er zit zoveel lekkers in onze Noordzee, en onze lokale boeren leveren fantastische producten af. Dat verdient onze steun.”

2. Kies kleinere groenten

‘Bigger is better?’ Niet als het op groenten aankomt. De smaak is bij kleinere groenten geconcentreerder.

3. Gebruik wat je in huis hebt

Er bestaat niet zoiets als de typische barbecuegroente. Dus je hoeft niet altijd naar de winkel te gaan. De groenten die je 2 dagen geleden hebt gekocht, ook die kan je perfect verwerken voor je BBQ.

4. Doe iets met je groenten

“Ik word gek van een barbecue met geraspte worteltjes, schijfjes tomaat en een gebakken kipfilet”, bekent Seppe tijdens de LifeTalk. Je groenten bereiden op de barbecue is dus de boodschap. Leg asperges droog en rauw op de barbecue, stop bieten tussen de kolen, pof zoete aardappelen in zijn geheel op de grill, maak gelakte aubergines op de barbecue …

5. BBQ = experimenteren met smaak

Barbecue is niet alleen die typische gerookte smaak. Het hele smakenpalet wordt aangesproken. Zout, zoet, zuur, fris … Serveer je groenten dus met lekkere kruidenmengsels en smaakvolle oliën.

6. Wikkel groenten niet in aluminiumfolie

“De grootste fout die je kan maken”, vindt Seppe. Wikkel je je groenten in folie, dan sluit je ze af voor de rooksmaak van de kolen. “De meerwaarde van BBQ valt volledig weg. Dan kan je groenten evengoed koken in water of in de oven steken. Aluminiumfolie is bovendien zo slecht voor het milieu.” Leg groenten dus direcht op de grill, of tussen de kolen. De verbrande delen snij je achteraf weg.

7. Bereid je vis in een zoutkorst

De zoutkorst maak je door een stevige hoop zout te mengen met andere smaken. Denk aan het zoete van een geraspte wortel, het pittige van mosterdzaad, het hartige van gemalen koriander … Pak de volledige vis in met het mengsel in een schaal en zet op de grill. Ook groenten kan je perfect in zo’n zoutkorst garen.

Extra tip: Eens een vis uit het water is, mag hij nooit meer het water in. Je vis afspoelen zorgt onvermijdelijk voor smaakverlies.

8. Je hebt geen hightech materiaal nodig

Barbecueliefhebbers kicken op de laatste snufjes en blitse toestellen, maar wie daar liever geen geld aan uitgeeft, kan ook huis-, tuin- en keukenmateriaal gebruiken. Zet een terracotapot omgekeerd op de grill en je creëert hetzelfde effect als een Kamado-toestel.

9. Vuurkruiden hebben een meerwaarde

“In Antwerpen noemen we die kruiden ‘stoefkruiden’, omdat ze vaak gebruikt worden om de buren jaloers te maken. Maar ze zijn ook echt een meerwaarde voor de smaak.” Ook hier kan je experimenteren met verschillende soorten.

Eten maken is zorg dragen voor een ander. Gebruik producten die lekker en gezond zijn, voor jezelf en de mensen die je graag ziet.

Seppe Nobels

Wie is Seppe Nobels?

  • Vlaamse chef-kok met een passie voor duurzaam koken met lokale, biologische groenten binnen het seizoen.
  • Gewezen chef van restaurant ‘Graanmarkt 13’ in Antwerpen.
  • Chef in restaurant ‘Instroom Academy’ dat recent bekroond werd met een groene Michelinster.

Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.

Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!