Tips en tricks voor de ‘perfect serve’ gin-tonic

Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde gin-liefhebber, het samenstellen van de perfecte gin-tonic is een kunst op zich. In dit blogartikel delen we tips en trics om jou te helpen bij het maken van de ultieme gin-tonic, die je smaakpapillen laat tintelen!

4 tips voor de perfecte gin-tonic

1. Begin met kwaliteitsingrediënten

Zoals elke cocktail is een gin-tonic zo goed als de som der delen, en ingrediënten van slechte kwaliteit kunnen de hele ervaring verpesten. Dit betekent niet dat je veel geld hoeft uit te geven, maar je kiest best voor een kwalitatieve gin en een premium tonic (of tonic siroop).

2. De ideale verhouding tussen gin en tonic

Er zijn verschillende meningen over de juiste verhoudingen voor een gin-tonic, aangezien het afhangt van je persoonlijke smaak en de soort gin die je gebruikt. Over het algemeen is een verhouding van 1 op 3 gin tot tonic aan te raden. Dus bij 45 ml gin is dat 135 ml tonic.

Heb je een lichtere gin met een zachte smaak dan gebruik je wat meer gin. Het is ook belangrijk om de juiste hoeveelheid ijs toe te voegen en de gin-tonic te garneren met de juiste botanicals om de smaak te accentueren. Experimenteer met verschillende verhoudingen en ontdek wat jouw favoriete gin-tonic is!

3. Het perfecte ijs

Kies voor een grote bol ijs of grote blokken ijs in plaats van verschillende kleinere blokjes ijs. Hoe kleiner het contactoppervlak, hoe sneller het ijs smelt. Wanneer je een groot ijsblok gebruikt, smelt dat langzamer, en behoudt je gin zijn pure, intense smaak.

4. Doordacht garneren

Een simpel partje limoen of een schijfje citroen is al ok, probeer zeker ook eens om kruiden, fruit of specerijen toe te voegen om je gin naar keuze te accentueren. Voor een nog smaakvollere gin-tonic kan je je gin ook infuseren met botanicals.

Kies je botanicals zorgvuldig. Daarvoor kijk je best naar de traditionele botanicals die gebruikt worden in de gin en welke smaken complementair zijn. Zo worden bijvoorbeeld jeneverbessen vaak gebruikt als basis voor gin en kunnen citrusvruchten zoals sinaasappel, citroen en limoen de smaak versterken. Kruiden zoals koriander, engelwortel, zoethout en kaneel kan je ook gebruiken om de smaken van gin te versterken.

Ook de hoeveelheid speelt een rol om de perfecte verhouding tussen gin-tonic en botanical te krijgen. Gebruik bijvoorbeeld een beetje zeste in plaats van een halve sinaasappel of een zestal jeneverbesjes. Door botanicals toe te voegen wordt de smaak steeds licht beïnvloed. Niet overdrijven is de boodschap. Probeer verschillende combinaties, zo ontdek je het beste wat aansluit bij de smaken van jouw gezelschap!


Enkele lekkere combinaties

Voeg een takje verse munt en een schijfje mandarijn toe aan citrusgins om de heldere, frisse smaken te accentueren.

Voeg een takje rozemarijn en zeste van pompelmoes toe voor een winterse gin-tonic.

Gebruik basilicum en aardbeien voor een zomerse gin-tonic.

Komkommer en munt of eetbare rozenblaadjes brengen ook zomergevoel.

Roze peperkorrels, bevroren veenbessen en bloedsinaasappel zorgen voor een feestelijke gin-tonic.


Hoe je gin-tonic perfect serveren?

Kies een geschikt glas. Een ballonglas of een groot wijnglas is perfect omdat deze vormen de aroma's van de gin vangen.

Vul het glas met ijs en koel het af met een lepel of draai de ijsblokjes rond in het glas.

Leeg het glas, laat het overtollige water weglopen en vul het opnieuw met vers ijs. Gebruik bij voorkeur 1 of 2 grote ijsblokken (hoe groter hoe beter).

Voeg je favoriete gin toe. Meet met behulp van de maatbeker (jigger) 45 ml gin af en voeg toe aan je glas.

Voeg de botanicals toe. Gebruik verse producten, en snijd ze op het moment zelf.

Top af met een premium tonic. Vul ongeveer tot de helft van het glas. Als je dat voorzichtig doet, blijven de bubbels goed behouden. Dat kan op 2 manieren:

  1. Maak gebruik van een barlepel. Zet de barlepel rechtop in het glas en giet de tonic via de gedraaide steel in je glas. Door de gewentelde vorm van je lepel gaat er amper bruis verloren bij het uitschenken.
  2. Giet de tonic rechtstreeks in het glas. Begin langs de zijkant van het glas, zodat de tonic makkelijk met de gin mengt en de bubbels behouden blijven. Giet langzaam en voorzichtig tot je de gewenste hoeveelheid tonic hebt bereikt.

Roer kort met een (bar)lepel. Hierdoor worden de smaken goed gemengd.

Recept

Gin Tonic Bulldog


50 ml Bulldog gin - 150 ml gekoelde tonic – bevroren limoen

  • Vul een copa-glas met ijs, en koel af met een lepel.
  • Leeg het glas, laat het overtollige water weglopen en vul het opnieuw met vers ijs.
  • Schenk met een jigger 50 ml Bulldog Gin in het glas en schenk er vervolgens 150 ml gekoeld premium tonicwater bij.
  • Roer en voeg een schijfje bevroren limoen toe. Serveer en geniet!