Een man met een missie, die Pedro De Bruyckere. Hij kent alle ins en outs van ons onderwijs, maar toch schopt hij graag heilige huisjes omver. “Waarom moet een kind naar school? Die moet niet naar school!” Que?

In België is er geen schoolplicht, wel een leerplicht. Pedro vindt het belangrijker dat we onze kinderen grondig voorbereiden op de nieuwste evoluties, dan op welke locatie of in welke vorm. Een praktische opleiding is namelijk broodnodig want volgens recent onderzoek is maar liefst 25 % van de Vlaamse scholieren onvoldoende voorbereid om in het dagelijkse leven te functioneren. Maar er is licht aan het einde van de tunnel: 80 % van de 15-jarigen gaat graag naar school. Pedro benadrukt tijdens zijn LifeTalks graag dat ouders daarin een cruciale rol spelen. Ze zijn meer dan supporters aan de zijlijn. Ze maken wel degelijk een verschil bij de studiekeuze, als steun tijdens het huiswerk en tijdens examens. We pikken er zijn opvallendste tips uit:

3 tips om een goede school te kiezen

 1. De school waar je als ouder zelf zat, is vandaag niet meer hetzelfde instituut. Reputaties zijn hardnekkig, maar matchen niet altijd met de realiteit.
 2. Is een methodeschool een goede optie? “De visie van een school is niet zo belangrijk” krijgen we te horen. “Wat wel telt, is dat de neuzen van het héle schoolteam in dezelfde richting wijzen. Dat zorgt voor meer rust en houvast bij je kind.”
 3. De perfecte school bestaat NIET. Kijk in de eerste plaats naar wat het beste is voor je kind, dan te dingen naar een (schaars) plaatsje in een eliteschool.

3 tips om je kind thuis te steunen

 1. Je kind op school is niet het kind dat je thuis kent. Komt die slechtgehumeurd thuis? Vraag dan niet “wat heb je verkeerd gedaan?” maar vraag “hoe komt het dat je plots zo ongelukkig bent?”.
 2. Maak samen met je kind een duidelijke examenplanning op en doe dit ruim voor elke examenreeks. Gespreide herhaling van leerstof brengt rust en is altijd beter dan last minute blokken.
 3. Beloof geen cadeaus bij een goed schoolrapport. En als je in het begin toch een beloning geef, bouw die dan mettertijd af. In principe volstaat een gemeend schouderklopje of compliment al.

“Helpen bij het huiswerk is gevaarlijk want dan leren kinderen niets. Ze mogen hun huiswerk wel aan jou uitleggen.”

Pedro De Bruyckere

3 tips om te helpen studeren

 1. Laat je kind nooit 2 uur lang aan één stuk studeren. “Het belang van pauzes is al lang aangetoond.” Breng als ouder structuur aan tijdens het leren door op de juiste momenten een pauze in te lassen of om een teveel aan pauzes tegen te gaan.
 2. Moedig je kind aan om samenvattingen te maken. Pedro geeft een gouden tip. “Laat je kind eerst leren, de cursus sluiten en de samenvatting op een blanco blad schrijven. Dat is veel effectiever dan leerstof overschrijven.”
 3. Flashcards zijn de “ultieme” studiemethode. Omdat leerlingen dan meerdere keren moeten nadenken door de juiste vragen te stellen én antwoorden te formuleren.

Pedro De Bruyckere

Wie is Pedro De Bruyckere?

 • Vermaard onderzoeker en pedagoog aan de universiteit van Utrecht.
 • Leidt in Vlaanderen Leerpunt, een onafhankelijk kenniscentrum voor onderwijs.
 • Zelf gevormd tot leerkracht Nederlands, geschiedenis en aardrijkskunde.
 • Auteur van verschillende boeken, zoals ‘De jeugd is tegenwoordig’, ‘Juffen zijn toffer dan meesters’ en ‘Waarom moet mijn kind eigenlijk naar school?’.

Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.

Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!

In samenwerking met Lannoo.