Hoeveel Belgen hebben diabetes?

Diabetes type 2 komt steeds vaker voor. De International Diabetes Foundation schat in dat diabetes één van de snelst groeiende gezondheidsproblemen is van de 21ste eeuw. De cijfers hieronder, zowel die van het IDF als van de Diabetes Liga tonen duidelijk aan hoe impactvol diabetes en de gevolgen ervan zijn.

Diabetes wereldwijd

  • In 2021 tellen we wereldwijd 537 miljoen mensen met diabetes type 2 (rekening gehouden met volwassenen tussen 20 en 79 jaar). Oftewel: 10.5% van de totale bevolking onder 79 jaar heeft diabetes.
  • Tel daar nog eens 541 miljoen mensen (10.6%) bij die reeds beperkt verhoogde bloedsuikerwaarden hebben en die dus prediabetes hebben.
  • In totaal komen we aan ruim 1 miljard mensen met te hoge bloedsuikerwaarden.

Diabetes in België

  • Volgens Sciensano heeft 1 op 10 volwassen Belgen diabetes en 5% heeft prediabetes.
  • Meer dan 1.5 miljoen Belgen heeft dus te hoge bloedsuikerwaarden (cijfers van 2019).
  • Belangrijk is dat 1 op 3 personen met diabetes type 2 niet weet dat hij of zij diabetes heeft.

Steeds meer personen met diabetes

  • Diabetes zit in een opwaartse trend. Als we zo verder gaan, schat de International Diabetes Federation in dat diabetes type 2 met ruim 15% toeneemt tegen 2045 (gecorrigeerd voor bevolkingstoename).
  • Dat betekent dat tegen dan 12.2% van de bevolking diabetes type 2 zal hebben en 11.4% prediabetes: kortom, ruim 1.5 miljard mensen met te hoge bloedsuikerwaarden.

Mogelijke gevolgen van diabetes type 2 

Na verloop van tijd is het mogelijk dat personen met diabetes type 2 bepaalde complicaties ontwikkelen. Dit zijn vooral complicaties ter hoogte van de kleine bloedvaten waardoor specifieke organen minder goed functioneren, denk maar aan de ogen, nieren, zenuwen ... Maar ook complicaties ter hoogte van de grote bloedvaten waardoor er een grotere kans is op het ontwikkelen van hart – en vaatziektes zoals hartfalen of beroerte. Door deze complicaties hebben personen met diabetes type 2 gemiddeld gezien een lagere levensverwachting in vergelijking met personen zonder diabetes.

De kans op het ontwikkelen van deze complicaties hangt samen met de langdurige controle van de suikerwaarden. Hoe beter de bloedsuikerwaardes geregeld zijn, hoe minder kans iemand heeft op deze complicaties.

Voor een optimale behandeling is ook een vroegtijdige opsporing van deze complicaties belangrijk. Personen met diabetes moeten daarom regelmatig bepaalde onderzoeken laten uitvoeren door het behandeld team. Denk hierbij aan bloed- en/of urine onderzoek, controle bij oog – en tandarts, voetonderzoek, …

Diabetes legt naast de ernstige gevolgen voor de personen zelf en hun nabije omgeving ook een grote druk op het gehele gezondheidssysteem en de economie. Wereldwijd besteden landen 5 tot 20 procent van de totale gezondheidsuitgaven aan diabetes. Volgens het IDF komt dat neer op een jaarlijkse uitgave van 966 miljard dollar. Verwacht wordt dat dit tegen 2045 oploopt tot 1.054 miljard. In België betekent dat dat 7.4% van ons gezondheidszorgbudget dat naar diabetes gaat. Ook die kost zou alleen maar toenemen.

Diabetes voorkomen, behandelen en zelfs omkeren

Het lijkt dat we de ernst van het toenemende aantal personen met diabetes vandaag nog te veel onderschatten. Diabetes is niet enkel een probleem voor de personen zelf, voor hun omgeving en de medische wereld. Ook de maatschappij, en wij als Colruyt Group, kunnen een positieve impact hebben.

We weten dat levensstijl een grote impact heeft op het voorkomen, behandelen en zelfs omkeren van de ziekte. Daarom slaat Colruyt Group de handen in elkaar met de Diabetes Liga om meer ruchtbaarheid te geven aan het thema en onze klanten te helpen om betere keuzes te maken die bijdragen aan een gezond lichaam en geest.

Colruyt Group Academy ontwikkelde samen met enkele topspecialisten een online cursus om het probleem beter te begrijpen.

Bio-Planet onderwierp zijn producten aan een analyse en op deze website vind je welke producten goede alternatieven zijn om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Diabetes Liga.