De rol van een gezonde levensstijl bij diabetes type 2

Een gezonde levensstijl speelt een cruciale rol bij het voorkomen en behandelen van een verhoogde bloedsuikerspiegel en diabetes type 2. Hoewel levensstijlkeuzes niet altijd een directe oorzaak zijn, kunnen positieve aanpassingen aan je levensstijl wel een sterk positief effect hebben op de algehele gezondheid. Daarnaast kunnen ook genetische factoren en de omgeving een belangrijke rol spelen.

Op weg naar een holistische benadering van bloedsuikerbeheersing en diabetes type 2

Aangezien een verhoogde bloedsuikerspiegel en diabetes type 2 grotendeels worden veroorzaakt door insulineresistentie, richt advies over het aanpassen van je levensstijl zich voornamelijk op 3 belangrijke aspecten:

1. Gezondere voedingskeuzes maken
2. Voldoende lichaamsbeweging voorzien
3. Alcohol en roken vermijden

Hoewel deze aspecten van cruciaal belang zijn, is het daarnaast ook belangrijk om oog te hebben voor het bredere plaatje en de interactie tussen verschillende aspecten van onze levensstijl.

7 pijlers voor een gezonde levensstijl

In de holistische visie beschouwen we de mens als één geheel. Alle pijlers zijn met elkaar verbonden. We identificeren 7 pijlers die een belangrijke rol spelen in het bevorderen van een gezonde levensstijl. Het is essentieel om te begrijpen dat je deze pijlers niet los van elkaar kan zien, omdat ze elkaar onderling kunnen beïnvloeden. Zelfs kleine aanpassingen binnen één pijler kunnen een positieve invloed hebben op de andere pijlers.

1. Stress verminderen

Stress kan een negatieve impact hebben op onze gezondheid en het beheersen van bloedsuikerspiegels. Het verminderen van stress door middel van ontspanningstechnieken, meditatie of andere stress verlagende activiteiten kan gunstig zijn.

2. Voldoende beweging

Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk voor het verbranden van calorieën en het handhaven van een gezond gewicht. Het kan ook de insulinegevoeligheid verbeteren en de bloedsuikerspiegel helpen reguleren.

3. Gezonde voeding

Het maken van gezonde voedingskeuzes kan helpen bij het handhaven van stabiele bloedsuikerspiegels:

  • het verminderen van de inname van geraffineerde suikers en koolhydraten
  • het verhogen van de vezelinname
  • het consumeren van evenwichtige maaltijden

4. Voldoende scoiaal contact

Sociale interactie en ondersteunende relaties kunnen bijdragen aan het verminderen van stress en het bevorderen van een positieve gemoedstoestand. Dat komt op zijn beurt de algehele gezondheid ten goede.

5. Goede slaap

Een goede nachtrust is essentieel voor het bevorderen van een gezonde stofwisseling en het handhaven van de algehele gezondheid. Het streven naar voldoende slaap van goede kwaliteit is daarom van belang.

6. Een gezonde omgeving

De omgeving waarin we leven kan invloed hebben op onze gezondheid. Het vermijden van luchtvervuiling, giftige stoffen en het creëren van een gezonde en veilige leefomgeving kan bijdragen aan het bevorderen van een gezonde levensstijl.

7. Een positieve mindset

Een positieve kijk op het leven kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van veerkracht. Het cultiveren van een positieve mindset kan ons ondersteunen bij het maken van gezonde keuzes en het volhouden van een gezonder levenspatroon.

De online cursus over diabetes type 2

In onze online cursus gaan we uitgebreid in op 4 van deze pijlers en bieden we je handvaten om actief aan de slag te gaan met het bevorderen van een gezonde levensstijl. Door deze verschillende aspecten aan te pakken kunnen we een holistische benadering hanteren bij het voorkomen en behandelen van een verhoogde bloedsuikerspiegel en diabetes type 2.