9 tips om goed te slapen tijdens koude winternachten

Het komt je vast bekend voor. Je voeten zijn ijspegels, je tanden klapperen en je verstijft van de kou. Je humeur is niet het enige dat eronder lijdt, je slaappatroon krijgt het ook lastig. Want anders dan je zou verwachten, slaap je in de winter slechter dan ’s zomers. Toch kan je zelf heel wat doen om ook tijdens de koudste maanden goed te slapen. Wij zetten 9 tips op een rijtje.

1. Beweeg genoeg

Dat je tijdens de donkere winterdagen geen zin hebt om te sporten, is heel begrijpelijk. Toch helpt overdag bewegen je om ’s avonds beter de slaap te vatten. Je hoeft daarom geen marathon te lopen. Kleine aanpassingen doen grote wonderen. Denk maar aan wat vaker de trap nemen of een leuke winterwandeling.

2. Vermijd blauw licht

Zoek vooral ‘s ochtends licht op. ’s Avonds vermijd je fel licht liever. Zeker het blauwe licht van je televisie, laptop of smartphone! Nog snel even Facebook, Instagram of je mails checken onder de lakens? Probeer het niet te doen.

3. Creëer een slaapritme

De dagen worden korter, en je stemt je slaapritme daar ook beter op af. Probeer elke dag rond hetzelfde uur onder de wol te kruipen én op te staan. Ook in het weekend. Lang uitslapen klinkt heerlijk, maar brengt je slaappatroon helemaal in de war. En dat voel je de week erna. Wil je toch wat langer blijven liggen? Beperk dat dan tot één uurtje extra.

4. Drink een warm theetje

Thee is hét ideale slaapmutsje om de nacht in te dommelen. Alcohol en frisdranken houden je eerder wakker. In onder andere kamille-, rooibos- en rozebottelthee zitten kalmerende stoffen. Vermijd wel cafeïnerijke thee, check daarom zeker eerst even de verpakking.

5. Eet niet te laat

Winterkost is meestal zwaarder en dat verteer je moeilijker. Het gevolg? Je valt minder gemakkelijk in slaap. Probeer 4 tot 5 uur voor je gaat slapen te eten. Buikpijn onder de lakens? Niet voor jou!

6. Neem een warme douche

Raak je maar niet opgewarmd? Een verkwikkende douche doet wonderen. Het doet niet alleen deugd, je lichaam ontspant en je gaat in relax-modus.

7. Vervang je beddengoed

Het wordt kouder, dus je haalt die dikke wintertruien weer boven. Waarom zou je dat niet doen met je beddengoed? Kies voor een donzen dekbed. En om snel op te warmen in bed, is een flanellen hoeslaken of dekbedovertrek een goede optie. Klaar om lekker warm in te doezelen?

8. Gebruik hulpmiddeltjes

Je ijskoude handen en voeten verwarmen aan je wederhelft is een optie die niet altijd even leuk is voor beide partijen. Gebruik daarom liever een warmwaterkruik, of een verwarmings- of kersenpittenkussen. En voor de echte koukleumen zijn elektrische dekens uitgevonden.

9. Hou je sokken aan

Belangrijk: vooral warme voeten zijn essentieel om lekker te slapen. Aan je voeten zitten veel poriën, via die weg geef je dus makkelijk lichaamswarmte af. Als je het koud hebt, zitten die poriën dicht en krijg je het alleen maar kouder. Het gevolg? Je rilt en hebt het nóg moeilijker om in slaap te vallen. De oplossing is dus simpel: houd je sokken aan en doe ze uit wanneer je bent opgewarmd!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met MyComfort24.