9 praktische tips om geld te besparen

Je wordt niet rijk door wat je verdient, maar door wat je niet uitgeeft. Een boutade waar LifeTalksspreker Sarah Van Wesenbeeck zich perfect in kan vinden. Haar haalbare spaartips zetten ons op weg naar een leven zonder financiële zorgen. Bespaar je mee?

Verhoog je geld-IQ

Je hoeft geen gediplomeerde boekhouder te zijn om bewust met geld om te gaan. Constant informeren en bijleren is het beste wat je kan doen. Informeer je bij de bank of ze nieuwe, aantrekkelijkere producten en diensten aanbieden. Lees boeken over geldzaken en luister naar podcasts.

Beperk je impulsaankopen

Een dooddoener, maar die klopt als een bus: je bespaart nooit geld door het uit te geven. Een maand helemaal niets uitgeven, is haast onmogelijk. Waar je wel vat op hebt, zijn je impulsaankopen. Die beperken, is de boodschap.

Laat geldzaken niet betijen

Zorg dat je een duidelijk zicht krijgt op je inkomsten en uitgaven. Een huishoudboekje kan daarbij een grote hulp zijn. Sarah geeft nog een tip om te starten met een huishoudboekje: “Begin met je uitgaven één week lang bij te houden. Dan kom je vaak al grote geldvreters tegen.”

“Eigenlijk kunnen we allemaal miljonair worden.”

Sarah Van Wesenbeeck

9 praktische tips om een fortuin uit te sparen

Spraakwaterval Sarah heeft tijdens haar LifeTalks heel wat praktische bespaartips meegegeven. Geen beursadvies of achterpoortjes om belastingen te omzeilen, maar laagdrempelige huis-tuin-en-keukentips. We bundelen de opvallendste ideetjes:

  1. Prijzen vergelijken loont altijd, behalve ... bij je buren. Wanneer zij een nieuwe auto kopen, hoeft er op jouw oprit daarom ook geen nieuw model te staan.
  2. Leef zo gezond mogelijk. Sporten loont, zo stelt Sarah. Wie minstens 3 uur per week sport, verdient volgens een studie gemiddeld 5 tot 10 % meer dan collega’s die overtuigde couchpotatoes zijn. Waarom? Omdat je als sporter dynamischer zou overkomen en dus meer kans maakt op een promotie of loonsverhoging.
  3. Spaar in het begin van de maand. Geld dat je opzij zet, beschouw je de rest van de maand minder snel als geld dat je kan uitgeven.
  4. Doe mee aan de mooi weer-challenge. Kies een dag van de week en spaar een jaar lang elke week de temperatuur van die dag. Opgelet: vriestemperaturen zijn geen excuus om meer geld uit te geven!
  5. Betaal zo vaak mogelijk cash. Bij cash geld is de ‘betaalpijn’ altijd groter dan wanneer je met de bankkaart afrekent. Ook: briefjes met een hoge waarde doen het meeste pijn.
  6. Breng ode aan het halfje. Breek een vaatwastablet in twee. Gebruik een half schepje waspoeder. Knip een schuursponsje doormidden. Je borden zullen even hard blinken.
  7. Volg de 10-minutenregel. Sta je klaar om een online bestelling te plaatsen? Ga dan eerst 10 minuten buiten wandelen. Na je wandeling ziet een impulsaankoop er vaak minder noodzakelijk uit dan eerst gedacht.
  8. Geef je kinderen zakgeld. Volgens Sarah kan dat al vanaf de leeftijd dat ze kunnen tellen. Zo leren ze zelf beslissen en gaan ze later bewuster om met hun geld.
  9. Maak je eigen lunchpakket. Een doorsnee gezin van 4 kan zo op jaarbasis meer dan 1300 euro besparen.

Wie is Sara Van Wesenbeeck?

  • Eigenaar van Barking Dogs en ervaren budgetcoach, conflictbemiddelaar, expert in financieel welzijn, organizing en lifemanagement, consultant en veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland.
  • Budgetexpert van De Zondag waarin ze wekelijks haar beste budgettips deelt, en ook door haar artikels en tips in alle Vlaamse kranten en tijdschriften en op de radio.
  • Eerste Belgische finfluencer op @mijnportemonnee.be en geldblogger op mijnportemonnee.be.
  • Auteur van 6 bestsellers, waaronder 3 budgetboeken. Enkele titels: ‘Hack je budget’, ‘Het slimme budgetboek’, ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’, ‘Rust in je huis en je hoofd’.

Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.

Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!