7 tips om energie te besparen in huis

Energie maakt een belangrijk deel uit van ons dagelijks leven, en we verbruiken best wel wat. Investeren in energiebesparende en energiezuinige toestellen, isoleren of zonnepanelen plaatsen helpt je je verbruik te verlagen. Maar ook met een paar slimme aanpassingen in huis of door je gedrag aan te passen, bespaar je al snel energie. En de hele familie kan zijn steentje bijdragen.

1 - Een goeie plek voor de oven kiezen

Je oven straalt warmte uit langs alle kanten. Als je frigo of vriezer ernaast staat, warmt die mee op en moet hij harder werken om koud te blijven. Je oven of microgolfoven boven op de frigo of vriezer zetten, is dan weer geen probleem. De stralingswarmte naar beneden is verwaarloosbaar en de hete lucht stijgt op.

Gebruik je je oven 2 keer per week, voor 1 uur op 180 °C, merk je al een verschil in verbruik bij je frigo of vriezer. Staat hij er niet pal naast, dan bespaar je hiermee per jaar:

0,38 kg CO2 met groene stroom en 4,1 kg CO2 met grijze stroom

2 - Je verwarmingskranen regelen

Verwarm je met een thermostaat? Draai dan je radiatorkranen helemaal open. Gebruik je de thermostatische kranen op de radiatoren? Zet ze dan op de juiste waarde. Stand 3 van 5 komt meestal overeen met 22 °C.

De kraan volledig opendraaien om de ruimte sneller te verwarmen, hoeft niet.  De stand komt overeen met temperatuur, niet met intensiteit. Wanneer je thermostatische kraan registreert dat de temperatuur lager is dan wat jij vraagt, gaat de kraan open tot de juiste temperatuur bereikt is, en sluit daarna.

3 - Je wasmachine ontkalken

Doe dat regelmatig, met een specifiek product of een keukenmiddeltje als azijn. Een wasmachine verwarmt het water zelf via een elektrische weerstand. Als daar kalkaanslag rond opbouwt, houdt die de warmte tegen en heeft je toestel meer energie nodig om dezelfde hoeveelheid water te verwarmen. Een heel dun laagje kan je verbruik al met 25 % doen stijgen (tot 25 kWh meer per jaar).

Hiermee bespaar je jaarlijks 0,57 kg CO2 met groene stroom en 6,1 kg CO2 met grijze stroom.

4 - Kort de ramen openen

Zet je ramen liefst 10 à 15 minuten volledig open om te verluchten, en niet een hele dag op een kier. Wanneer je het raam korte tijd volledig open zet, koelen de meubels en muren niet volledig af. Als je het raam sluit, komt de leefruimte snel weer op temperatuur.

Natuurlijk zet je de verwarming af terwijl het raam open staat. Let wel op: bepaalde materialen houden warmte beter of minder goed vast. Een huis met veel hout gaat warmte langer vasthouden dan een modern interieur met veel staal en beton.

5 - Natte handdoek op de juiste plek drogen

Dat doe je best op een droogrek, stoel … Je radiator straalt minder makkelijk warmte uit en de luchtcirculatie vermindert als je hem daarop legt.

6 - Toerental van je wasmachine aanpassen

Zet het gerust op de hoogste stand (1.400 tot 1.600 toeren/minuut). Hoe meer water je wasmachine al weg zwiert, hoe minder werk je droogkast heeft.

7 - Meer douchen, minder in bad

Je boiler warmt zo’n 100 liter water meer op voor bad dan douche. Eén keer meer douchen maakt al verschil.

Hoe kan je tiener energie besparen?

  1. Korter douchen
  2. Deur toe als hij of zij de kamer uitgaat
  3. Gsm-lader uit het stopcontact halen
  4. Playstation, laptop of tv volledig uitzetten, niet in sluimerstand
  5. Een broek of shirt een paar dagen langer dragen voor het in de was gaat
  6. Muziek beluisteren via smart- of Bluetoothspeaker in plaats van tv.