Ontdek 6 makkelijke en speelse SPAAR-challenges voor het nieuwe jaar

Vele kleintjes maken één grote. Met deze missie gaan we aan de slag om je spaarvoornemen in het nieuwe jaar waar te maken. Zet elke dag of week een klein bedrag opzij en je hebt aan het eind van het jaar, zonder dat je er erg in hebt, een mooie som geld bijeengespaard.  Sara Van Wesenbeeck maakt het je dan ook graag makkelijk met haar zes speelse spaarchallenges.

WEETJE! Het is heel normaal dat je sparen ‘lastig’ vindt. Het gaat nu eenmaal over geld dat je in handen hebt, maar dat je nu niet gaat gebruiken. Gedragseconomen hebben geconcludeerd dat de drempel om te sparen hoger wordt naarmate je meer handelingen moet verrichten. De oplossing is simpel: maak sparen zo makkelijk mogelijk. Zet op vaste tijdstippen een vast bedrag opzij. Stel daarvoor een automatische betaalopdracht in, zodat je meteen een bedrag overschrijft naar je spaarrekening zodra je je loon hebt ontvangen.

1

Spaar 182,50 euro met de muntjes-challenge

Hier gaan we. Spaar elke dag 50 cent, dan heb je aan het eind van het jaar 182,50 euro gespaard. Bij voorkeur stop je de gespaarde muntstukken in een doorzichtige (spaar)- pot, dan zie je je winst letterlijk aangroeien.

2

Spaar 300 euro met de latte-challenge

Laat jij je ook snel verleiden tot het kopen van extraatjes, zoals een designerkoffie on the go (een latte bijvoorbeeld), een zoete zonde, een tijdschrift of een frisdrank uit de automaat? Dat tikt aardig aan. Als je elke (week)dag of elke week één of meerdere extraatjes laat, ben je aan het eind van het jaar een mooie spaarcent rijker. Het geld dat je uitspaart zet je telkens op je spaarrekening. Stel dat je drie keer per week een extraatje van 2 euro laat, dan brengt dat je na een jaar ruim 300 euro op.

3

Spaar een zonnige som met de (mooi)weerchallenge

Dat geld sparen echt niet saai hoeft te zijn, bewijst deze uitdaging: één keer per week, telkens op dezelfde dag, spaar je het bedrag dat overeenkomt met de maximumtemperatuur van die dag. En nu maar hopen dat dit een warm jaar wordt!

4

Spaar 930 euro met de 60-dagen-challenge

In zestig dagen kun je maar liefst 930 euro bijeensparen, zonder dat je meer dan 30 euro per dag moet sparen. Zo pak je het aan:

  • Op dag 1 zet je 30 euro op je spaarrekening.
  • Op de tweede dag is dat 29 euro, op de derde dag 28 euro en zo verder, tot je op dag 30 maar 1 euro meer moet overmaken naar je spaarrekening.
  • Op dag 31 start je opnieuw met 1 euro en je telt er elke dag een euro bij, tot je op dag 60 opnieuw 30 euro naar je spaarrekening overschrijft.

5

Spaar 1378 euro met de enveloppenchallenge

Met deze challenge zet je iedere week spelenderwijs een bedrag opzij. Zo spaar je meer dan 1300 euro in een jaar. Dit is hoe het werkt:

  • Neem 52 gebruikte enveloppen (die kosten je niets) en geef ze een nummer van 1 tot 52.
  • Meng de enveloppen door elkaar en bewaar ze in een (schoenen)doos.
  • Kies elke week een willekeurige envelop uit de stapel en stop er het geldbedrag in dat bij het nummer hoort.

6

Spaar een grote som met de kaasschaafchallenge

Voor deze methode ga je aan de slag met je lopende rekening en ‘schaaf’ je het saldo op die rekening telkens af tot een rond bedrag.

  • Bedraagt het saldo bijvoorbeeld 1514,33 euro, dan schrijf je 0,33 euro over naar je spaarrekening.
  • Maar je kunt ook afronden naar tientallen en honderdtallen. In dat geval gaat er ofwel 4,33 euro naar je spaarrekening, ofwel 14,33 euro.

Weer een makkelijke manier om je spaarvarken te spekken!

EXTRA TIP: Laat je wisselgeld iets opbrengen

Wist je dat je bij bepaalde banken je wisselgeld onmiddellijk kunt beleggen? Als je met je kaart betaalt, rondt de bank dan automatisch je uitgaven af tot de volgende euro. Een voorbeeld: betaal je 3,51 euro bij de bakker? Dan gaat er 4 euro van je rekening. Daarvan gaat 49 cent naar je beleggingsplan. Zodra je met die kleine bedragen aan een groter bedrag komt, bijvoorbeeld 10 euro, wordt dat automatisch in een beleg

Benieuwd naar nog meer tips?

Luister live mee naar de LifeTalks sessie met Sara Van Wesenbeeck: Optimaliseer je gezinsbudget.

In samenwerking met Lannoo.