Vind je work-lifebalance met Eddy Annys & Bernadette Laermans

Hoe werk je zelf aan een betere work-lifebalance? Energy coach Bernadette Laermans reflecteerde in LifeTalks op het persoonlijke verhaal van triomf en tegenslag van ex-topsporter Eddy Annys.

Soms brengt het leven je uit balans

Eddy raakte door hoge druk en verwachtingen zodanig uit balans, dat hij gedwongen werd om tot tweemaal toe zijn leven te heroverwegen. Een eerste keer in 1984 toen hij door een sportieve burn-out de finale van het hoogspringen op de Olympische Spelen miste. En jaren later toen hij als overwerkte Randstad-directeur opeens spontaan een klaplong kreeg.

“Op dat moment had ik niets aan adviezen als ‘laat het los’, ‘doe rustiger’, ‘trek het je niet aan’”, zegt Eddy. “Wat perfect normaal is”, vult Bernadette aan. “Als door enorme spanning het stresshormoon cortisol in je lichaam heel hoog is, dan gebeurt er een blokkage in je hersenen waardoor je letterlijk niet helder meer kan denken. Pas wanneer je brein weer ruimte krijgt, ben je in staat om zaken positief te veranderen.”

De kracht van embodiment

Hoe geef je je brein meer ruimte? Door net heel bewust fysiek in je lichaam te duiken. “Embodiment is niet altijd ‘zen’ of ‘positief’ zijn. Het is bewust stilstaan om te leren voelen wat je lichaam je vertelt, begrijpen wat die signalen betekenen, dan actie ondernemen en kiezen voor wat jij echt nodig hebt om altijd opnieuw je balans te vinden. Die 4 stappen kunnen we samenvatten in – raar maar waar – BODY.”

BODY: vier stappen voor meer balans

1. B = bewustwording

Wat zijn de momenten of triggers die jou uit balans brengen? Druk elke dag even de pauzeknop in, neem tijd om weer te ademen, te vertragen. Fysiek bewegen is de ideale manier om emotionele druk los te laten. Bernadette gaf een paar eenvoudige oefeningen in de sessie om je lichaamsbewustzijn te vergroten.

Kijk bewust bij jezelf naar binnen. Wat zijn de signalen van jóuw lichaam die je vertellen dat het minder gaat? Aanvaard die signalen en leer ze begrijpen. Meer zelfreflectie is de sleutel tot meer balans.

2. O = observeren

3. D = durven kiezen

Je lichaam vertelt je iets, dus onderneem actie om het anders te doen. Durf je eigen grenzen te bewaken. Komt er te veel op je af? Durf kiezen voor de juiste prioriteiten én omring je met die mensen die je de juiste energie geven.

4. Y = Yes! I did it!

Of je nu een grote ‘Yes, het is me gelukt!’ kan uitschreeuwen of een kleinere ‘Bijna, maar ik heb er toch uit geleerd’. Werken aan de juiste balans is een groeiproces, een levenswerk. Durven vallen en weer opstaan. Daaruit leren we allemaal het meest.

“Doe elke dag 1 minuut iets kleins dat je helpt om bewust naar jezelf te keren

Bernadette Laermans

Let op je taal

We beseffen het niet altijd, maar vaak zetten we onszelf en anderen onder druk gewoon door de manier waarop we praten. ‘Ik MOET straks nog de afwas doen’, ‘Ik ga VLUG nog een mail sturen’, ‘Veel SUCCES op school’, ‘DOE DAT GOED op het examen’ … Die dwangwoorden vervangen door uitdrukkingen als ‘ik WIL’, ‘ik doe BEWUST’, ‘veel PLEZIER’ of ‘DOE WAT JE KAN’, doet wonderen voor een positieve mindset. “En zo weinig mogelijk ‘NIET’ gebruiken”, besluit Eddy. “Want dat woord slaat ons brein niet op, waardoor je juist datgene krijgt wat je niet wil.”


Eddy Annys

Wie is Eddy Annys?

  • Belgische ex-hoogspringer en oud-managing-director bij Randstad en Tempo-Team.
  • Eén van de pioniers van de Belgische uitzendwereld (startte o.a. dienstencheques mee op).
  • Werd in 1983 uitgeroepen tot Belgisch sportman van het jaar en nam in 1984 deel aan de Olympische Spelen.
Bernadette Laermans

Wie is Bernadette Laermans?

  • Werkende mama en medeoprichter van Grand Slam Yoga, een yogacenter in Tienen.
  • Energy coach voor RiseSmart, een afdeling van de Randstad-groep.
  • Gediplomeerde stress & burn-out coach, internationaal gecertificeerd yoga teacher en yogatherapeut in opleiding.

Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.

Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!