Soja: een boontje voor plantaardig en lokaal

Onze reporter Ina zoekt naar de oorsprong van de verse producten in onze Academy’s. Deze keer wil ze meer weten over de plantaardige producten van Alpro. Plaats van afspraak: een sojaveld.

Alles begint in een sojaveld

Of beter gezegd: in een ‘proefveld’. Er bestaan duizenden soorten soja en sojateelt in België staat nog in de kinderschoenen. Daarom steunt Alpro een onderzoeksproject dat die variant wil vinden die het best gedijt in onze streken. Dat past perfect in de strategie van het merk om zo lokaal mogelijk aan te kopen en alleen te werken met GGO-vrije ingrediënten die nooit uit ontboste gebieden zoals het regenwoud komen.

Klaar voor de oogst!

Hoe weet je wanneer sojabonen ‘rijp’ zijn? De bonen groeien in een peul. Als de peulen verdroogd zijn en je hoort de sojabonen erin ratelen, dan kan het oogsten beginnen.

Het grootste deel van de soja van Alpro is van eigen Europese kweek. De rest komt uit Canada en wordt over zee getransporteerd voor een kleinere voetafdruk. In de fabriek in Wevelgem worden de sojabonen ontpeld. De meest voedzame bestanddelen worden geweekt in water, zodat ze zwellen en zacht worden, om daarna gemalen en gefilterd te worden tot een echte eiwitrijke basisdrank. Graag een chocoladesmaak? Dan voegen we gewoon cacao toe.

Ontdek mee met onze reporter het verhaal van soja:

Ieder z’n smaak(je)

Alpro is 40 jaar geleden begonnen met de sojadrink en sindsdien zijn ze blijven innoveren. Drinks met haver, amandelen, kokos, hazelnoten … Van al die lekkernijen kan je dagelijks genieten. In een smoothie, een ijsje, een verfrissende drank of een scheutje in je cappuccino? De natuur zit boordevol smaak!

De voordelen van plantaardige producten

Wil je een lekker plantaardig alternatief voor zuivel? Dan zijn de Alpro-producten ideaal. En ze hebben ook nog twee andere belangrijke voordelen:

  1. Ze zijn goed voor de gezondheid: soja bevat heel kwalitatieve plantaardige eiwitten.
  2. Ze zijn goed voor de planeet: de productie van plantaardige alternatieven heeft een veel lagere ecologische voetafdruk, de laagste van de voedselproductie.

"Alpro wil soja gebruiken die in België geteeld wordt om lokale, GGO-vrije consumptie te stimuleren die niet belastend is voor het regenwoud.”

Jasmien, medewerker bij Alpro

Ook sojateelt in België

Soja is een gezond en ecologisch ingrediënt dat nu ook in België wordt geteeld.  Je kan dus ook lokale soja aantreffen in je dagelijkse plantaardige producten. Reden te meer om met een gerust hart te genieten van een heerlijk kopje koffie met sojadrink!