3 redenen waarom het loont om te koken met seizoensgroenten

Groentenliefhebber Marc kookt graag met groenten uit het seizoen. Hij legt uit waarom hij zo’n fan is!

Goedkoper

Seizoensgroenten zijn in de eerste plaats goed voor je portefeuille. “Dat is logisch”, zegt Marc. “Tijdens het oogstseizoen is het aanbod groter. Daardoor daalt de prijs en daar kan jij als consument van profiteren”. Tomaten bijvoorbeeld zijn het goedkoopst tijdens de zomermaanden. Dat is dan ook het uitgelezen moment om passata te maken die je bewaart in bokalen. Zo kan je ook tijdens de winter genieten van lekker zomerse smaken. Je kan groenten ook makkelijk invriezen, denk aan spinazie of boontjes. Of je kan groenten inmaken, zoals rode bietjes.

Aardbeien of boontjes in de winter? Die komen niet met de fiets tot bij ons!”

Marc, lesgever kookworkshops

Meer smaak en vitaminen

Groenten en fruit zijn in 'hun' seizoen altijd het lekkerst en het rijkst aan voedingstoffen. “Bovendien hebben ze in die periode ook minder energiebronnen nodig om te groeien”, voegt Marc toe. “Ze komen uit eigen land en zijn dus minder lang onderweg dan geïmporteerde groenten. Zo zijn ze nog supervers en dus op z’n best. Geef toe, heb jij al eens aardbeien in de winter geproefd?”

Minder transport

Omdat ze minder kilometers afleggen, zijn seizoensgroenten en -fruit dus milieuvriendelijker. Dat betekent minder uitstoot tijdens de transport maar ook een minder lange bewaartijd in gekoelde opslagplaatsen. “Koken met seizoensgroenten is sowieso koken met een kleinere voetafdruk”, besluit Marc.

Wie is Marc?

  • Marc Costers is lesgever bij Colruyt Group Academy.

  • Organiseert kookworkshops in de Plantentuin van Meise, in samenwerking met Colruyt Group Academy.

  • Houdt van koken met groenten en is grote liefhebber van seizoensgebonden recepten.

  • Marc staat vaak te kijken hoe gevarieerd Belgische groenten en fruit wel niet kunnen zijn. Volgens hem heeft ieder seizoen zijn charme!