Nina Mouton over zelfzorg

Eén nummer van Celine Dion op repeat. Dat ze luidkeels meezingt in de auto. Zo laadt Nina Mouton zich op voor LifeTalks. “Maar échte zelfzorg gaat dieper dan dat”, zegt de psychologe. Ontdek haar tips!

Zelfzorg is meer dan me-time

Je favoriete playlist opzetten en wegdromen, elke week op zaterdag een lavendelbad nemen … Zulke momenten van ‘me-time’ mogen er zijn. Blijf ze dus zeker inbouwen als je daar nood aan hebt. Maar échte psychologische zelfzorg gaat een stap verder. Het gaat over zelfkennis en een gewoonte maken van stilstaan bij jezelf. Wat wil mijn lichaam mij zeggen? Welke emoties en behoeften voel ik? Wat zijn mijn blauwe plekken uit het verleden? Hoe kan ik mijn eigen grenzen bewaken?

3 tips voor zelfreflectie

1. Check een paar keer per dag in bij jezelf

Stap even uit de ratrace en stop met doormalen, ook in je hoofd. Stel jezelf de vraag: hoe gaat het nu met mij? Wat heb ik nodig om mijn dag goed verder te zetten? Dat kan je in de auto doen, of telkens je jouw handen wast na het toilet. Het zit ‘m soms echt in die kleine momenten.

2. Piekeren? Schrijf je gedachten op!

Alleen zo komt er een einde aan de stroom van piekergedachten. Door dingen die je bezighouden of stress bezorgen neer te pennen, schrijf je ze letterlijk van je af. Ze ‘bestaan’ dan ergens en je hoeft ze dus niet altijd opnieuw weer af te spelen in je hoofd. En dat geeft rust.

3. Weg met het ‘kip-zonder-kop-gevoel’

Leer aarden. Als je lijf aanwezig is, maar je zit met je hoofd ergens anders, dan helpt het om terug naar het ‘hier-en-nu’ te keren. En daarvoor bestaan verschillende eenvoudige technieken, die je helpen om de aandacht weer op jezelf te richten:

  • Ga met je blote voeten in het gras staan en adem in en uit.
  • Giet heel bewust fris water over je handen.
  • Wat hoor, zie, ruik je? Noem 5 dingen op.
  • Zing (mee met) je favoriete liedje.

Zelfzorg is nooit af

Wees niet te streng voor jezelf als het om zelfzorg gaat. Te perfectionistisch zijn werkt averechts. Zelfreflectie is een proces, waarbij je laagje per laagje dieper graaft tot de kern. Eraan beginnen is al een eerste grote stap. Je hoeft niet meteen grote struikelblokken bloot te leggen. Begin met kleine tegemoetkomingen en schenk aandacht aan waar jij op een bepaald moment klaar voor bent.

“Zelfzorg is níet: neem een lavendelbad. Het is heftig én hard werken.”

Nina Mouton

Mythes over zelfzorg

‘Wie aan zelfzorg doet is lui en labiel’, ‘Voor jezelf zorgen is egoïstisch’, ‘Jij hebt geen recht op zelfzorg’ of ‘Zelfzorg belast anderen’. Het zijn maar een paar voorbeelden van vooroordelen over zelfzorg die bestaan. En die kunnen het je echt wel moeilijk maken, vindt 50 % van onze deelnemers aan het webinar. Maar laat je vooral niet afleiden door die mythes. Want net wie regelmatig stilstaat en op de pauzeknop drukt, is sterk, veerkrachtig én kan beter voor anderen zorgen. Start dus liefst vandaag nog met zelfzorg. Zonder schuldgevoel!


Wie is Nina Mouton?

  • Belgische psychologe, psychotherapeute, columniste & auteur.
  • Vooral bekend om haar advies rond zelfzorg en opvoeding.
  • Auteur van de bestsellers ‘Zelfzorg is het begin van alles’ en ‘Mild ouderschap’

Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.

Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!