Let’s go nuts

Noten zitten boordevol gezonde vetten, mineralen en vitamines. Geen wonder dat wetenschappers een handvol noten per dag aanraden. Natuurlijk is elke noot verschillend qua samenstelling. In een notendop een overzicht van gezondheidsvoordelen en kooktips van enkele populaire soorten.

Pijnboompitten: voeden je energiepeil

Gezondheid: Pijnboompitten zijn de primus onder de noten op vlak van eiwitgehalte: ze bevatten maar liefst 32 gram eiwitten per 100 gram. Bovendien is één portie (zo’n 120 pijnboompitten) goed voor zo’n 40% van de dagelijkse behoefte aan koper, belangrijk voor je botten. Wat wil je nog meer?

Kooktips: Ideaal voor het maken van snack of bij een slaatje, nadat je ze eerst hebt geroosterd.

Walnoten: goed voor je brein

Gezondheid: Walnoten lijken niet alleen qua vorm op een paar hersenen, ze zijn ook onwaarschijnlijk voedzaam voor ns brein! Ze onderscheiden zich onder de noten door hun hoge gehalte aan alfalinoleenzuur, een essentieel omega-vetzuur dat ons lichaam zelf niet kan aanmaken.

Een dagelijkse portie walnoten draagt bij tot een goede werking van de slagaders en een normaal cholesterolgehalte in je bloed. Bovendien zijn walnoten bijzonder rijk aan magnesium, thiamine en vezels en leveren ze kalium, ijzer en vitamine E.

Kooktips: Walnoten zijn enorm veelzijdig: je kan er de dag mee starten bij je ontbijt samen met granen en yoghurt, als tussendoortje, krokante topping in salades …

“Op basis van gezondheidsonderzoek raden wetenschappers een dagelijkse portie van 30 gram noten aan. Dit komt neer op een handvol noten per dag.”

Claire Louise van Tulder, Besana Belgium

Cashewnoten: de ideale vleesvervanger

Gezondheid: Cashews bulken van magnesium, fosfor en zink. Deze mineralen stimuleren de werking van onze spieren, hersenen en immuunsysteem. Bovendien bevatten cashewnoten in vergelijking met andere noten vrij weinig vet.

Kooktips: Je vindt ze regelmatig in Midden-Oosterse gerechten zoals curry, gerechten met kip of als knapperige topping bij salades. Ongezouten cashewnoten zijn ook rauw een enorm voedzame snack, zeker wanneer je ze even roostert in de pan.

Hazelnoten: goed tegen huidveroudering

Gezondheid: Hazelnoten zijn rijk aan oliezuur, koper, magnesium, vitamine B en E.

Eén portie (30 gram) telt maar liefst 43% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH) aan koper en 36% van de ADH vitamine E voor een volwassene. Al deze voedingsstoffen ondersteunen de werking van je hersenen, je immuunsysteem én beschermen je lichaam tegen huidveroudering.

Kooktips: Dankzij z’n zoete smaak en iconische combinatie met chocolade zijn hazelnoten een veelgekozen noot bij desserts en ontbijtgerechten.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Besana