Leer kinderen zelf hun billen afvegen

Zo zo, je kind wordt zindelijk en kan alleen naar het toilet! Maar hoe zorg je ervoor dat je kind goede gewoonten aanleert wanneer hij of zij naar het toilet gaat? Leer enkele belangrijke hygiënische regels aan en toon aan je kind hoe die best zijn of haar billen afveegt om infecties te voorkomen.

Op het toilet: goed zitten

Voor je leert hoe je kind z’n billen moet afvegen, maak je het best ook zo makkelijk mogelijk op het toilet:

  • Geen kleren in de weg zodat ze niet vuil worden: rol de mouwen op, strop het T-shirt, de pull, de rok of het kleedje goed op en laat de broek genoeg zakken.
  • Is het toilet nog te hoog of te groot voor je kleinste? Zorg voor een opstapje of een wc-brilverkleiner.
  • Denk eraan zacht en dik toiletpapier te gebruiken die de gevoelige billen van je kind niet irriteren. Je spaart er ook enkele blaadjes mee uit.
  • Zorg ervoor dat je kind de rol toiletpapier makkelijk kan pakken en toon voor hoeveel je nodig hebt.

De billen vegen: goede gewoontes

Je kind is klaar? Toon de belangrijkste hygiënische regels voor:

  • Leer ze in de juiste richting te vegen: altijd van voor naar achter. Als deze regel niet wordt gevolgd, kunnen bacteriën op de verkeerde plek terechtkomen. Dit kan vooral bij meisjes urineweginfecties veroorzaken.
  • Het is niet goed om te hard af te vegen! Zo ontstaan ontstekingen met jeuk tot gevolg.
  • Zitten er nog sporen op het papier? Het is beter om het gebruikte papier weg te gooien en een nieuw vel te nemen om af te vegen.
  • Alles is netjes? Vergeet niet om door te spoelen en de handen te wassen met zeep!

Tip: om de billen in een handomdraai schoon te maken na een toiletbezoek, kan je eindigen met een 100 % natuurlijk, pH-neutraal vochtig doekje.

Zindelijkheidstraining: geduld!

Als je er zeker van wil zijn dat je kind goede gewoontes aanleert op het toilet, neem dan de tijd om de regels uit te leggen. Controleer een paar weken lang of je kind zichzelf goed heeft afgeveegd na elke toiletbeurt en herhaal de regels indien nodig. Na een tijdje wordt het een dagelijkse routine.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Lotus.