In de ban van bier

Met zijn verzameling van meer dan 400 biersoorten, een eigen bier en talloze workshops op zijn naam mag onze lesgever Werner zich een erkend bierkenner noemen. “Het is een uit de hand gelopen hobby”, lacht hij, “maar ik doe het nog altijd even graag”.

Een passie voor bieren … hoe is dat begonnen?

“Ik heb een opleiding tot chocolatier gevolgd, maar als jongste van de familie wilde ik mijn eigen weg gaan. Als zytholoog of erkend bierkenner, engageerde ik me in allerlei bierclubs. En vandaag geef ik ook workshops en organiseer ik verschillende activiteiten in verband met bier.

Heb je zelf een favoriet bier?

“Ik hou vooral van zure bieren, mijn favoriet is Oud Bruin van Brouwerij Verzet in Anzegem. Het is een relatief onbekend bier met een wijnkarakter. Het mooiste aan de Belgische biercultuur is dat ze zo uitgebreid is: je vindt bij ons een bier voor iedereen! Zelfs voor mensen die niet echt van bier houden.

Kan België zich de bierkoning van de wereld noemen?

“Dat is een gevaarlijke vraag! (lacht) De Belgische bieren hebben een hele goede reputatie en dat is ook terecht. We hebben een enorme diversiteit, authenticiteit, traditie en know-how. Tegelijkertijd vind ik dat we moeten durven innoveren. In andere landen, zoals Italië en Nederland, zie je heel wat vooruitgang. In Duitsland zijn de alcoholarme bieren heel lekker en smaakvol. Bij ons is daar nog wat meer werk aan.”

Heb je tips voor een geslaagde bierproeverij?

“Om ten volle van de ervaring te genieten, proef je bier het best tussen 10 en 12 uur in de voormiddag. Dat klinkt grappig, maar in de voormiddag zijn je smaakpapillen het scherpst.

Bierproeven lijkt ook een beetje op whisky- of wijnproeven: voor je proeft, moet je aan je glas ruiken. Daarom raad ik aan om bier te proeven in wijnglazen.

Het grote verschil is dan weer dat je bier wel doorslikt, want 90 % van de smaak bevindt zich in de nasmaak.

Mijn laatste tip: knijp je neus dicht voor je een slok neemt en laat hem weer los op het moment dat je doorslikt.  Dat veroorzaakt een echte smaakexplosie!”

Maak je zelf ook bier?

“Uiteraard! Ik woon in Waals Haspengouw en samen met mijn buurman heb ik Ambras ontwikkeld, een toegankelijk bier voor iedereen. Een bevriende brouwer brouwt het in het naburige dorpje Noduwez. Met de naam brengen we een positieve knipoog naar onze beide landsdelen: het Vlaamse ‘ambras’, spreek je in Wallonië uit als ‘embrasse’ en dat betekent net omhelzing of knuffel. (lacht)”

“Bier is mijn leukste hobby en passie. Zelfs als ik moe ben, kan ik er uren over doorpraten. Ik ontmoet zo veel mensen met verschillende achtergronden en smaken. Mijn doel is om mensen aan te sporen zelf te ontdekken en hun smakenpalet verder uit te breiden.

Werner, lesgever van onze bierworkshops

Dorst gekregen?