Eva Daeleman over zelfzorg met ‘smart fixes’

Eva Daeleman nam een dappere stap en zei haar succesvolle carrière bij de openbare omroep vaarwel. ‘Gedaan met elke dag rennen en tijd om bewuster te wandelen,’ zo omschrijft Eva het zelf. Ontdek de smart fixes van Eva uit deze LifeTalks.

Maak ruimte voor zelfzorg

Hoe doe je aan zelfzorg? Behoeften kan je indelen in 4 categorieën: fysieke, mentale, emotionele en spirituele behoeften. In elk van die behoeften willen we een gezonde balans vinden, en dat kan met zelfzorg. Het gaat erom de juiste hoeveelheid aandacht en ruimte te geven om aan die behoeften te voldoen. De zonsopgang zien, een enthousiaste goeiemorgen van een wildvreemde of een mooi moment voor het slapengaan met je kind: allemaal voorbeelden van hoe kleine, kosteloze ‘sparks’ of ‘glimmers’ je noden kunnen vervullen.

Geen quick fixes maar smart fixes

Geen quick fixes? Maar dat is toch een efficiënte oplossing? Ja, maar niet duurzaam. De quick fixes zijn niet altijd de slimste oplossingen maar eigenlijk een afleiding om te doen wat écht goed voor je is. Ruil je quick fixes in door smart fixes: doelloos wat scrollen op Instagram om je gedachten te verzetten is een minder duurzame oplossing dan bijvoorbeeld met de hond gaan wandelen in het bos. En zo bestaan er nog heel wat bruikbare tips voor smart fixes in je eigen leven:

  • Emotioneel: vraag je kind naar 3 mooie momenten in zijn of haar dag.
  • Mentaal: neem even tijd om tot rust te komen door diep adem te halen.
  • Spiritueel: spreek een gezellig avondje leesplezier af.
  • Fysiek: neem tijd om te koken en maak het jezelf niet te moeilijk.

Leef met intentie

Ja, maar: wie heeft daar tijd voor? Als je uitgaat van 8 uur slaap, 8 uur werk en 8 uur tijd die je zelf kunt invullen, is er eigenlijk best wel veel tijd. Maar daarvoor moet je die 8 uur vrije tijd ook écht zelf gaan invullen. Je moet de was niet doen, je moet niet koken maar je mag ze doen. Niemand heeft gezegd dat de was doen niet leuk mag zijn, toch? Samen met je kind op een speelse manier en lekker inefficiënt de was sorteren, is een verbindend moment waar je veel meer uit haalt.

Dat is leven in het nu en met intentie in een notendop: bewust je acties afstemmen en zo elke dag een beetje vakantie hebben. Door zelf controle over je vrije tijd te nemen, heb je meer voldoening, vertrouwen en veerkracht maar vooral ook minder stress.

“Als je kleine acties onderneemt om bewuster naar je behoeften te luisteren, word je CEO van je eigen leven.”

Eva Daeleman

Zet kleine stappen naar zelfzorg

Levenskwaliteit is iets heel persoonlijk. Hoeveel belang hecht je aan je job? Aan geld? Aan je vrije tijd? Dat is aan jou om te beslissen. Op basis van wat je wel wil in je leven maar vooral ook wat je NIET wil in je leven, krijg je al snel tot meer duidelijkheid. Zo kom je tot een actieplan met vooral kleine stapjes: een glas kombucha in plaats van rode wijn om de avond af te sluiten, even in het park gaan ontspannen met je kinderen op weg naar huis of een koffie minder en een buitenpauze meer om je energiedipje te counteren. Zo leef je nog meer in het nu en leef je elke dag vakantie.


Wie is Eva Daeleman?

  • Inspirerende yoga-, meditatieteacher en coach voor persoonlijke groei.
  • Auteur van verschillende boeken waaronder de bestsellers ‘Omdat het kan’, ‘Woman Up!’ en ‘Het jaar van de hond’.
  • De podcast ‘Elke Dag Vakantie’, samen met haar man behaalde sinds 2018 al meer dan 500.000 luisterbeurten.

Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.

Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!