Energie besparen: advies van onze experten Maarten en Koen

Hoe kan jij het verschil maken en minder energie verbruiken? Maarten Van Houdenhove, communicatieverantwoordelijke, en Koen Maes, projectingenieur en duurzaamheidsexpert, werken allebei bij DATS 24. Ze geven lezingen en helpen mensen met vragen over hun dagelijks energieverbruik.

Om te beginnen, waarom komt DATS 24 met een lezing rond energie besparen?

Koen: “We voelen dat er toch wel nood is aan informatie en begeleiding. Zeker in deze tijden van hoge energieprijzen willen mensen heel praktisch weten wat ze kunnen doen. Ze komen doorgaans zeer goed voorbereid naar onze workshop, dus werkt het uitwisselen van informatie in twee richtingen. Zo vertelde een van de deelnemers dat je je diepgevroren soep beter kunt laten ontdooien op het bovenste schap van de koelkast. Daar is het immers het warms en zo koel je je koelkast ook nog eens af.”

“Tijdens de workshop komen mensen te weten hoeveel ze met een bepaalde maatregel kunnen besparen op jaarbasis.”

Maarten, expert van ons webinar ‘(Be)spaar je energie’

“Vaak kunnen we ter plekke ook uitrekenen voor de mensen hoeveel ze op jaarbasis kunnen besparen met onze tips”, voegt Maarten toe. “Want hoe je het ook draait of keert, het besparen van centen kan ecologische doelen mee promoten. We leren mensen ook hoe ze een online energievergelijker moeten lezen en interpreteren. Geen rocketscience, maar makkelijk toepasbare tips met een direct effect.”

Wat zijn enkele kleine zaken die mensen kunnen doen om thuis energiezuiniger te gaan leven?

Verwarming blijft een grote issue. Het is bijvoorbeeld belangrijk om je huis optimaal te isoleren, zo min mogelijk energie te verbruiken en de keren dat je een ruimte opwarmt en weer afkoelt tot een minimum te beperken.

Enkele praktische tips:

  • Een graad Celsius minder warm stoken genereert al een reductie van zes à zeven procent.
  • Het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur in je woning mag niet meer dan vijf graden bedragen.
  • Laat elektrische toestellen best niet op stand-by staan.
  • Je moet je leidingen maximaal isoleren.
  • Je kan je slaapkamer beter verluchten door het raam een kwartier wagenwijd open te zetten dan een paar uur lang op kiepstand.

Maarten: “Omschakelen naar ledverlichting is nog zo’n nuttige tip voor veel mensen. De winst zit vaak in de opeenstapeling van vele kleine tips. Het licht doven in een ruimte waar je niet zit is nog zo eentje. Ik heb in mijn huis bewegingssensoren gekoppeld aan de verlichting in de inkomhal, de nachthal en de kelder. Een kleine moeite waarmee je algauw enkele tientallen euro’s per jaar bespaart.”

Hebben jullie nog andere workshops om energie te besparen?

“Het gaat inderdaad verder dan alleen praktische tips voor je woning. Onze workshops zijn doordrongen van de spirit om de klant bij te staan met (duurzame) raad en daad. Ik geef al zes jaar lang de workshop ‘Groener de baan op’, waarin we deelnemers begeleiden bij hun keuze voor een duurzaam alternatief voor diesel- en benzinewagens. In deze workshop beantwoorden we vragen die te maken hebben met hybride wagens, elektrische auto’s en voertuigen op biobrandstof, CNG of H2.”

Wil jij ook bijdragen aan duurzame mobiliteit?