Duurzame houtskool brengt je barbecue mee op smaak

Met houtskool van Boni ben je zeker dat je je vlees, vis of groenten duurzaam grilt. Zo maak je er altijd een geslaagde barbecue van.

Een heerlijke barbecue zorgt altijd voor een instant zomergevoel. Sommigen barbecueën op gas, andere zweren bij houtskool om een rokerige smaak toe te voegen aan het gegrilde vlees en groentjes. Hoor jij bij team houtskool? Kies dan voor duurzame houtskool of briketten tijdens je volgende barbecuefeestje.

Wat is houtskool?

Houtskool is hout dat wordt verbrand met zo min mogelijk zuurstof, zodat alle vocht verdampt. De beste houtskool bestaat nagenoeg volledig uit koolstof.

Er zijn twee soorten houtskool:

  • Zachte houtskool: gemaakt van licht hout zoals berk, eik, els, linde of beuk. Deze houtskool vat snel vuur maar zal minder lang branden.
  • Harde houtskool: gemaakt van hardhout zoals eucalyptus, marabu of witte steeneik. Harde houtskool brandt langer en is dus ideaal voor slowcooking!

Tip: Ruik aan de houtskool voordat je hem op de barbecue legt. Houtskool van goede kwaliteit is nagenoeg geurloos.

Wat is het FSC-label op de verpakking?

De houtskool van Boni draagt steevast het Forest Stewardship Council- of FSC-label, een garantie voor duurzaam bosbeheer. Tijdens het productieproces is er veel oog voor de veiligheid van de arbeiders.

Is er een alternatief voor houtskool?

Jazeker! Kokosbriketten, gemaakt van de schil van kokosnoten, zijn een goed alternatief voor houtskool. Ze branden net zo lang en geven minder rook af dan houtskool.

De katoen- en kokosbriketten van Boni worden duurzaam geproduceerd uit reststromen. Zo gaat er niets verloren, maar is de kwaliteit verzekerd. De briketten zijn gemaakt op basis van kokosnoten die uit kokospalmen naar beneden vallen. Lokale boeren verzamelen de noten, halen er de melk uit en gebruiken de schaal om briketten van te maken. De briketten worden dus gerecycleerd uit afval. De briketten zijn een ideale brandstof voor op de barbecue. De kokosbriketten worden zeer hard samengeperst. Daardoor branden ze gelijkmatig en op een constante temperatuur, wat het risico op verbrand voedsel vermindert. Ze branden bovendien langzamer dan klassieke houtskool, waardoor ze een hogere temperatuur afgeven.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Boni.