De weg naar duurzaam geluk

In de afgelopen 500 jaar is de mensheid getuige geweest van een buitengewone transformatie, gekenmerkt door een voortdurende cyclus van chaos en vooruitgang. Elke eeuw begon te midden van chaos, onzekerheid en uitdagingen, vaak ontsierd door crisis en conflict. Maar naarmate de jaren verstreken en de generaties evolueerden, benutte de mensheid telkens opnieuw haar collectieve wijsheid en kennis om deze obstakels te overwinnen en uiteindelijk aan het einde van elke eeuw een opmerkelijke vooruitgang te boeken. Op deze pagina lees je meer over de dynamiek van crisis, verandering en transitie.

Een welvarende toekomst voor iedereen

In deze 21ste eeuw staat de nieuwe generatie voor een unieke opgave: een beslissende keuze voor duurzaam geluk. Door de lessen uit het verleden te omarmen en gebruik te maken van de vooruitgang op het gebied van natuurwetenschappen, psychologie, sociologie, economie, technologie en menselijke samenwerking, kunnen we een toekomst tot stand brengen die wordt gekenmerkt door ethische en duurzame praktijken.

Wat is een crisis?

  • Een crisis is een plotselinge en intense situatie die een bedreiging of een uitdaging vormt, vaak gekenmerkt door een hoge mate van onzekerheid en de noodzaak van onmiddellijke actie.
  • Men verzekert ons dat we na deze ervaring uiteindelijk zullen terugkeren naar de toestand van vóór de crisis.
  • Ondertussen worden we bang gemaakt voor een onzekere toekomst en aangemoedigd te vertrouwen op leiders die we onder normale omstandigheden niet zouden vertrouwen. Dat komt hen goed uit.

Wat is verandering?

  • Verandering verwijst naar een breder proces en gaat om verschuivingen in gedrag, processen en structuren. Die worden vaak veroorzaakt door externe factoren.
  • Men verzekert ons dat – als we ons aanpassen aan de nieuwe situatie, en hoe eerder hoe beter – alles goed zal komen.
  • Er zijn genoeg managers en coaches die ons dan leren om kalm, veerkrachtig en flexibel te blijven.

Wat is transitie?

  • Transitie verwijst naar een diepere cognitieve en emotionele integratie. Die kan gepaard gaan met angst, weerstand en... kansen. Dit is waar we nu staan.
  • De beste manier om ermee om te gaan? Koester een gevoel van onderlinge verbondenheid, werk samen, wees creatief, verander het verhaal en dominante narratief, en bekrachtig dat met succesvolle rolmodellen.
  • Er is niet alleen behoefte aan actie, maar ook aan beslissende keuzes voor een nieuwe, duurzame richting.

Wat is duurzaam geluk?

Duurzaam geluk is een vorm van welzijn die diep gaat. Het is geen vluchtig plezier of een tijdelijke egoboost. Het is blijvend, omdat het aansluit bij onze meest authentieke aspiraties. Het draait om relaties en praktijken die ons ondersteunen in goede en slechte tijden. Het is gestoeld op een wederzijds ondersteunende gemeenschap. Het groeit uit het besef dat ons welzijn verbonden is met dat van alle mensen op aarde, en zelfs met het welzijn van de aarde zelf.

Wanneer we het gevoel hebben dat we in moeilijke tijden op anderen kunnen rekenen, dat er een plek is voor iedereen, en dat we bijdragen kunnen leveren en daarvoor erkenning krijgen, hebben we de basis van duurzaam geluk gelegd.

Wanneer we het gevoel hebben dat we in moeilijke tijden op anderen kunnen rekenen, dat er een plek is voor iedereen, en dat we bijdragen kunnen leveren en daarvoor erkenning krijgen, hebben we de basis van duurzaam geluk gelegd. Het goede nieuws is dat duurzaam geluk verenigbaar is met een gezond milieu, een rechtvaardige wereld en persoonlijke ontplooiing. En het is besmettelijk: de dingen die welzijn opleveren voor de een, zijn meestal ook goed voor anderen en voor al het leven. Duurzaam geluk is zowel mogelijk als waarschijnlijk. Het hangt af van de keuzes die we maken, als individu en als samenleving.

Leo BormansOver de auteur

Leo Bormans is onderzoeker en auteur van internationale bestsellers als The World Book of Happiness (2010), dat toenmalig Europees Voorzitter Herman Van Rompuy cadeau deed aan alle wereldleiders, en The World Book of Hope (2015), waarvoor Nobelprijswinnaar Kofi Annan de inleiding schreef. Hij is onder andere Distinguished Lecturer in Happiness Economics Research aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Over het boek

Hoe kunnen we vandaag, ondanks alles, toch nog een beetje gelukkig en hoopvol blijven? Onderzoeker Leo Bormans vroeg het opnieuw aan 100 topexperts uit 50 landen, meer dan tien jaar na de eerste editie van deze wereldwijde bestseller. Nieuwe Tijden vragen om Nieuwe Antwoorden.

Het virus, de oorlog, het klimaat, armoede en eenzaamheid maken mensen onzeker. Nu de tijden wankel zijn, is er echter meer dan ooit interesse voor wat belangrijk is in het leven. Wat hebben de gelukwetenschappers ondertussen ontdekt? Ze werden uitgedaagd om hun nieuwe inzichten samen te vatten in één zin: de essentie. Daar voegen ze de kern van hun onderzoek én zes concrete adviezen aan toe. Een inspirerende gids voor onszelf, onze vrienden en de samenleving.

Met bijdragen van Martin Seligman, Richard Easterlin, Barbara Fredrickson, Ruut Veenhoven, Dirk De Wachter en 95 andere wetenschappers uit alle continenten. Van Finland tot Japan, van Oekraïne tot Bhutan. Aangevuld met een extra insidersperspectief uit vijf grote wereldgodsdiensten.