Creatief koken voor vrienden: 7 tips van sterrenchef Michaël Vrijmoed

“Creatieve keuken hoeft niet moeilijk of complex te zijn”, zo start Michaël Vrijmoed zijn LifeTalks democooking. Ben je toch wat sceptisch als een sterrenchef dat zegt? Onthoud deze 7 tips en koken voor vrienden is voor jou ook een eitje.

1. Vertrek van seizoensproducten

Geen idee wat je zal (s)maken? Laat je leiden door ‘de tijd van ’t jaar’ en ga aan de slag met wat in een bepaald seizoen op z’n best is. Asperges in de lente, tomaten in de zomer of grondwitloof in de winter … Zelfs voor vis zijn er seizoenen: zo is de textuur van pladijs beter als je hem in de (na)zomer eet.

2. Wees creatief met simpele groenten

Een salade van courgettes als voorgerecht. Oogt dat niet saai? Haal je courgettes door de mandoline (dikte 0,4 cm) en wissel je groene courgetteslierten af met de gele variant. Alleen al door het kleurverschil krijg je een verrassend effect.

3. Ga regelrecht voor smaak

“Het klinkt eenvoudig, maar gerechten met de heerlijke smaak van goede, rijpe tomaten blijven toppers voor mij”, zegt Michaël. Ken je de ananastomaat? Die grote, vlezige soort smaakt zoetzuur en past ook perfect bij fruit. Denk je eraan om gazpacho te maken? Voeg wat rijpe kers toe aan je tomatenmix in de blender voor een speciale verfijnde toets.

4. Kies biologisch

Gelinkt aan de vorige tip: kies je voor bio of lokaal, dan kies je voor smaak. Groenten zoals tomaten, wortelen, witloof … die in volle grond geteeld worden, smaken zoveel rijker dan soorten die gekweekt worden op watercultuur.

5. Maak dingen op voorhand klaar

Niemand vindt het fijn als jij de hele avond in de potten staat te roeren, terwijl je gasten gezellig keuvelen. Kies lekkere gerechtjes die je makkelijk op voorhand kan klaarmaken. Michaël verklapte alvast een paar zaken die je heel makkelijk kan voorbereiden:

  • Gelei van tomaat: laat een grof gemixt mengsel van tomaat en verse kruiden een nacht doorzeven en geleer het heldere tomatenwater dat je bekomt. Heerlijk als basis van een hapje met stracciatella van burrata en knapperige tomatenblokjes.
  • Vanille-olie: ideaal om een simpele vinaigrette een onweerstaanbare smaak te geven. Voeg subtiel het zaad van vanillestokjes toe aan een zachte Spaanse olijfolie en warm licht op. Bewaar de vanille-olie in een fles voor later gebruik.
  • Granité van seizoensfruit: maak een coulis van lekker fruit van het seizoen en zet in een schaal in de diepvries. Tijd voor dessert? Werk af met yoghurt, crumble, vers fruit en klaar is kees.
  • Crumble: ook die kan je (langere tijd) op voorhand maken en bewaren in een goed afgesloten pot. Heeft de crumble wat ‘crunch’ verloren? Zet snel nog 3 min. in de oven op 180 graden.

"Natuurlijk moet het er mooi uitzien, maar smaak is het belangrijkste bij al mijn gerechten."

Michaël Vrijmoed

6. Verwerk groenten ook tot een crème

Serveer je gebakken of gegaarde groenten? Maak van dezelfde groenten ook een gladde crème of puree die je ook op het bord dresseert. Dat geeft ‘gewone’ gerechten een creatieve toets en zorgt voor een toffe variatie in smaak en textuur.

7. Wist je dit al over kruiden?

  • Subtieler dan nootmuskaat raspen is foelie gebruiken in je gerechten. Foelie is de gedroogde zaadmantel van de muskaatnoot en heeft een frissere, mildere smaak dan nootmuskaat.
  • Stoof je sjalot aan voor visbereidingen of sauzen? Laat de groente alleen ‘zweten’ in plaats van aan te kleuren. Gekleurde sjalot heeft een specifieke smaak die alleen past bij vleesgerechten.
  • Tip: voeg bij veel desserts ook een snuifje zout toe voor een hartige toets. Het staat vaak niet in de recepten, maar is echt een meerwaarde.

Wie is Michaël Vrijmoed?

  • Vlaamse tweesterrenchef van restaurant Vrijmoed** in Gent.
  • Ging in de leer bij onder andere wijlen Guy Van Cauteren (’t Laurierblad) en Peter Goossens (Hof van Cleve***).
  • Winnaar van o.a. de awards Best Veggie Menu Benelux, Gault & Millau-Dessert van het jaar en Jonge topchef van Vlaanderen.

Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.

Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!