Flatbread met falafel
Stroop samen met je kind de mouwen op voor deze heerlijke flatbread met falafel, boordevol groenten. De combinatie van zachte, warme flatbreads, knapperige falafel en geroosterde groenten maakt dit gerecht een feestje op je bord. En met de frisse citroen-tahin dressing wordt elke hap nét dat beetje extra bijzonder. Klaar om je keuken om te toveren tot een geurige mediterrane markt?
Duur: 1u 45 min.
Aantal: 6 personen
Ingrediënten
Gegrilde groenten
- 1 kleine pompoen
- 0.25-0.5 knolselderij
- 1 pastinaak
- 1 zoete aardappel
- 3 aardappels1 (rode) ui
- 1-2 teen knoflook
- 3 el olijfolie
- 1 tl tijm
- 1 tl rozemarijn
- 100 ml olie
- 3 el balsamico
- zout
- peper
- peterselie
Flatbread
- 250 g bloem, plus extra om te bestuiven
- 1 tl zout
- 1 tl bakpoeder
- 240 ml Griekse yoghurt
- 2 – 4 el water
- 50 g boter, gesmolten of 4 flinke el olie
Citroen-tahin dressing
- 90 g tahini (= sesampasta)
- 1 el honing
- 2 el citroensap
- 6 el Griekse yoghurt
- Olijfolie
- Peper en zout
- Eventueel wat water
Falafal
- 1½ tl gemalen komijn
- 1½ tl gemalen koriander
- 1 teen knoflook, geperst
- 2 el bloem
- ½ tl zuiveringszout
- rasp en het sap van 1 biocitroen
- 2 blikken kikkererwten à 400 g afgespoeld en uitgelekt
- ½ bosje platte peterselie, fijngehakt
- 1 kleine rode ui, in stukjes
- 2 el olijfolie + extra voor bestrijken
Bereiding
Gegrilde groenten
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Snijd de ui in halve ringen.
- Hak de knoflook heel fijn.
- Schil de overige groenten en snijd in blokjes/ repen/ staafjes,… wat makkelijkst lijkt met de kinderen!
- Meng alle ingrediënten met de olijfolie en plaats in 1 laag op een ingevette ovenschaal.
- Schakel de oventemperatuur terug op 160 graden en rooster het gerecht gedurende 35-40 minuten. Schep regelmatig om.
- Breng voor het serveren lekker op smaak met zout, peper, balsamico en garneer met verse peterselie.
Flatbread
- Meng bloem, zout en bakpoeder in een grote kom.
- Voeg de yoghurt toe en 2 eetlepels water en meng goed tot het samenhangt.
- Misschien heb je nog wat water nodig, begin dan weer met 1 eetlepel.
- Vorm er een losse bal van.
- Leg deze bal op een met bloem bestoven oppervlak en kneed verder tot een bal, zo’n 1-2 minuten.
- Plaats de mengkom ondersteboven boven de bal en laat zo, afgedekt, 30 minuten rusten.
- Verdeel het deeg dan in 8 gelijke stukken/balletjes.
- Werk één voor één met de stukken als volgt: rol uit tot een ovaal, bestrijk met de boter of olie, rol van je af in een slangetje en rol dit slangetje op als een liggend slakkenhuis. Leg neer op het met bloem bestoven werkblad en bedek met een theedoek. Herhaal met de rest van de deegballetjes en laat 15-20 minuten rusten.
- Verwarm de oven voor op 150 graden met een ruime bakplaat (om ze warm te houden, het garen gebeurt in de pan).
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur.
- Rol zoveel slakkenhuisjes als uitgerold tot 10 cm in één keer in je koekenpan passen, weer plat met de deegroller en bestrijk de bovenkant weer met boter of olie.
- Leg met de beboterde kant in de pan en bak in ca. 5 minuten de onderkant goudbruin.
- Besmeer intussen de bovenkant met boter, keer ze om en bak ook aan die kant goudbruin.
- Houd warm in de oven tot ze allemaal klaar zijn.
Citroen-tahin dressing
- Klop in een kom de tahinidressing van de olie, tahini, honing, het citroensap, yoghurt en 2 el water.
- Breng op smaak met zout en peper en zet weg tot het serveren.
Falafal
- Pureer voor de falafel de komijn, koriander, knoflook, bloem, het zuiveringszout, ½ tl zout, de citroenrasp, kikkererwten, peterselie en de ui in de keukenmachine tot een grove pasta.
- Vorm steeds van 2 el van het mengsel een balletje ter grootte van een walnoot.
- Dek af en laat de balletjes 30 min. in de koelkast opstijven.
- Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Leg de falafel op de bakplaat. Druk de balletjes een beetje plat en bestrijk ze met de extra olie.
- Bak ze 25 min. in de oven tot ze goudbruin zijn, keer ze halverwege.
- Neem ze uit de oven en laat ze iets afkoelen. Ze zijn nog krokanter wanneer je ze in de pan bakt!