Zo eten jouw kids meer groentjes

Verhalen

Kinderen en groentjes, een gouden combo is het niet altijd. Tine is ervaringsexperte én kok. Ze geeft 4 praktische tips voor in de keuken én aan tafel..

Samen koken

‘Kinderen zullen sneller proeven van een (groente)gerecht waarbij ze zelf een handje hebben geholpen’, zegt Tine, freelance kok en lesgeefster van onze kookworkshops. Uiteraard is het niet mogelijk om elke maaltijd samen klaar te maken.

‘Wanneer je eens tijd hebt om samen te koken, in het weekend bijvoorbeeld, ga dan eens samen aan de slag in de keuken. Vertrek van de ‘probleemgroente’ en probeer een nieuw recept’, adviseert Tine. Wedden dat je kind het opeens wel weet te smaken?

Geef niet op

Ken je nog die groente die je als kind niet lustte maar die nu tot je lievelingseten behoort? Juist, ons smaakorgaan is in constante verandering, dat van kinderen dus ook. ‘Varieer vooral genoeg in structuur en vorm’, zegt Tine. ‘Mijn dochter houdt niet van wortelen in de wortelpuree, maar in spaghettisaus gaan ze wél vlot binnen’.

Het oog wil ook wat!

Een smiley van puree, kerstomaatjes als oogballen, een regenboog aan groentjes op je bord … kinderen hebben een grote fantasie en dat kan goed van pas komen. ‘Leuke bordjes gaan makkelijker binnen’, zegt ook Tine.

‘Daarvoor hoef je het helemaal niet ingewikkeld te maken. Gewoon al eens een keer iets anders doen, helpt. Stop de volgende keer bijvoorbeeld eens sliertjes komkommer in de brooddoos in plaats van schijfjes’.

“Van eten een positieve ervaring maken is het allerbelangrijkste”

Tine, freelance kok en moeder

Geef het goede voorbeeld

Van eten een positieve ervaring maken, dat is Tine’s beste tip. Vermijd drama aan tafel en kook zeker geen andere maaltijd voor je kind. ‘Daarmee verplaats je het probleem alleen en leg je je als ouder veel te veel druk op’, aldus Tine

‘Natuurlijk is het niet leuk wanneer mijn kinderen mijn maaltijd niet lusten. Van mij moeten ze altijd een hoekje opeten. Gaan het niet verder, dan is het maar zo. Kinderen urenlang aan tafel houden heeft al helemaal geen zin.’

Wie is Tine?

lesgeefster Tine met kinderen tijdens kookworkshop bij Colruyt Group Academy
  • Tine Vandeput is freelance kok, foodstylist en receptontwikkelaar
  • Mama van drie: Lou, Gus en Max
  • Kookt eigen afhaalmaaltijden met haar bedrijfje Kastrol
  • Houdt van dagelijkse, lekkere en seizoensgebonden kost
  • Weet hoe kinderen groentjes leren eten en deelt tips tijdens onze kookworkshops

Ook kinderen kunnen bij ons een leuke kookworkshop volgen!


Ontdek onze workshops samen met je kind