Bakken met desem: Sanne heeft de smaak te pakken

Desem is de rijzende ster onder de (thuis)bakkers. Waarom? Is desembrood echt gezonder? Sanne, lesgeefster van onze workshop ‘Bakken met desem’ licht het graag toe.

Vanwaar komt volgens jou de huidige desemrevival?

“Mensen zijn opnieuw op zoek naar authenticiteit en contact met de natuur. Dat weerspiegelt zich enorm in voedingskeuzes en bijvoorbeeld de heropleving van desembrood. Velen willen even weg uit hun hoofd en terug met hun handen werken.”

Wat onderscheidt desembrood van een klassiek brood?

“Brood zoals we dat vandaag kennen, krijgt z’n volume dankzij gist. Gist zorgt letterlijk voor lucht in je brood. Desembrood daarentegen rijst niet met gist, maar dankzij een desemcultuur. Het deeg is complexer: er zitten verschillende gisteren en bacteriën in. Tijdens het rijzen fermenteert het deeg waardoor het niet alleen rijker is van smaak, ons lichaam kan het ook beter verteren.”

“Onze overgrootouders en de generaties daarvoor bakten altijd zuurdesembrood. Door de fermentatie is het deeg rijker van smaak en beter verteerbaar.”

Sanne, lesgeester van het webinar ‘Desembakken: een introductie’

Hoe lang duurt het precies om een zuurdesembrood te maken?

“Het duurt best lang, maar je hoeft er niet voortdurend mee bezig te zijn of er dagen voor thuis te blijven bijvoorbeeld. Je werkt met een desemcultuur, dus die heb je wel te onderhouden. Als je een zuurdesembrood wil bakken, activeer je best een à twee dagen op voorhand de desem. Je doet er water en meel bij en je wacht. Dat herhaal je een of twee keer, naargelang het recept. De desemcultuur zal dan stilaan omhoog komen en bubbels krijgen. Dat betekent dat het levend genoeg is om brood te maken. Dan kan je beginnen aan het deeg zelf.

Klopt het dat desembrood extra gezond is?

“Desem zorgt ervoor dat je brood voedzamer is en in die zin ook gezonder. In graan zitten veel voedingsstoffen, maar ook antivoedingsstoffen. Dankzij het trage rijsproces worden er veel van die voedingsstoffen omgezet waardoor er al wat ‘werk’ verricht is en het brood dus ook voedzamer wordt. Er wordt vaak gekeken naar kwaliteitsvolle granen en er komen geen artificiële verbeteraars aan te pas.”

Zin om je te verdiepen in zuurdesembrood?

Tijdens onze webinar vertelt Sanne je gedurende 90 minuten nog veel meer over desem.

Waarom is het zo gezond en hoe kan je het gebruiken? Samen maken we ook onze eigen desemstarter. Opgepast: We maken geen brood!