Opruimen verandert je leven!

28/01/2020

“In welke kast ligt die brooddoos?”, “Waar heb ik mijn T-shirt gelegd?”, “Zo geraak ik nooit op tijd op het werk!” ... Zeg STOP tegen chaos! Onze 3 home organisers helpen je om je keuken te organiseren, zen te worden in je slaapkamer of de ideale ochtendroutine te vinden. Maar eerst beantwoordt een van de lesgeefsters Riet 3 prangende vragen over wat home organising is.

In samenwerking met

 

Wat is home organising?

Riet: “Het grondig opruimen en organiseren van je thuisomgeving, zodat je automatisch mee je hoofd opruimt. Zo krijg je meer grip op je drukke leven en hou je meer tijd over voor jezelf en dingen die er écht toe doen.”

Hoe begin je eraan?

Riet: “Eerst denken, dan doen. De eerste fase is altijd het sorteren of ontspullen. Is een item nog mooi? Gebruik je het nog? Word je er (nog) blij van? … En daarna: geef weg, verkoop, gooi weg, bewaar of stockeer.”

En vooral: hou je het vol?

Riet: “Slim opruimen hoef je maar één keer te doen en verleer je ook niet meer. Focus altijd op een miniproject (bv. 1 kast opruimen) en werk dat volledig af voordat je iets nieuws aanpakt. Dat schept voldoening, en het stimuleert om verder te doen.”

1 nieuw kopen = 1 oud wegdoen. Dat eenvoudige principe uit de workshop ‘Home organising’ pas ik in mijn kledingkast toe. En het werkt!

Liselotte, deelneemsterLiselotte,
deelneemster

 


Enkele praktische tips van onze home organisers:

1. Een georganiseerde keuken? Volgens home organiser, Céline komt het er vooral op aan om je keuken functioneel te organiseren, zodat niets je in de weg staat en je toch al het nodige bij de hand hebt.

2. Stel op voorhand een weekmenu op! Zo hoef je niet meer na te denken over wat je gaat klaarmaken en verspil je ook geen vers voedsel meer dat blijft liggen.

3. Elisabeth, interieurarchitect en home organiser, verklapt een tip om helemaal zen te worden in de slaapkamer: “Ban alle spullen uit je slaapkamer die rondslingeren of er niet thuishoren en je toch maar stress bezorgen.”

4. Organiseer een ‘4 seizoenen’-kleerkast met de kleding die je vaak draagt.

5. Ga je straks als jonge ouders weer aan het werk na de geboorte van je baby? Riet raadt aan om goede afspraken te maken van in het begin. Wist je trouwens dat een kwartiertje vroeger opstaan een wereld van verschil kan maken voor de ‘ochtendspits’ thuis?

Wil je nog veel meer goede organisatie-gewoontes aanleren?