Zero waste mealpreppen: 5 tips van FoodLove

Mealpreppen is meer dan veel van hetzelfde in de vriezer stoppen. Het gaat om slim, gezond koken voor drukke dagen: ingrediënten die je makkelijk combineert en restjes die écht opgebruikt worden. Stefanie Baert van FoodLove gaf in haar live kookdemo hapklare tips en inspiratie voor lekkere gerechten.

1. Plan je weekmenu slim

Een doordacht weekmenu is de sleutel om geen eten te verspillen. Stefanie raadt aan om een keer per week een plan te maken en daarbij meteen rekening te houden met agenda’s – wie eet wanneer mee – en wat al in je koelkast ligt. Vervang ingrediënten in recepten door wat je al in huis hebt en kies gerechten die bij elkaar aansluiten, zo hoef je geen halve courgette of vergeten bosui weg te gooien. En ook: maak elke week één gerecht dat je makkelijk kan invriezen.
“Mealpreppen is niet veel en lang koken, het is slim koken: tijd winnen, lekker eten én niets verspillen.”
Stefanie (FoodLove) 

2. Verspil minder tijdens het koken

Wist je dat je veel meer van groenten kan gebruiken dan je denkt? “Minder schillen en niets onnodig weggooien”, tipte Stefanie. Vaak zitten net in de schil de meeste vezels, smaak en voedingsstoffen.

Nog enkele leuke weetjes uit haar keuken:

  1. Van wortelloof of radijsblaadjes maak je heerlijke pesto.
  2. De bladeren van bloemkool zijn superlekker als je ze roostert in de oven.
  3. De stam van broccoli? Gewoon mee in de soep of wok, hij is zacht en smaakvol. Of ook heerlijk rauw met een dipsaus.

3.  Maak mealpreppen makkelijk

“Ik heb geen zin om een hele zondagmiddag in de keuken te staan voorbereiden”, horen we je denken? Hoeft niet! Pas deze drie gouden tips toe en mealpreppen wordt makkelijk haalbaar:

  • Kook nu al voor later: snijd tijdens het avondeten wat extra rauwkost voor de lunch van morgen, of bak meteen koekjes én een bananenbrood om in te vriezen voor een snel ontbijt.
  • Eén groente, meerdere gerechten: champignons bijvoorbeeld kan je in één keer bakken en door de week op een toast, in een pasta of in een gevulde aardappel gebruiken.
  • Werk met basissen: kook rijst, kip en broccoli en combineer ze elke dag anders. Met andere sausjes, toppings en verse kruiden maak je er vandaag een Aziatisch gerecht van, morgen een Griekse twist.

4. Bewaar zonder verspillen

Hou je koelkast op 4-7 °C, gebruik luchtdichte bewaardozen of glazen bokalen en vervang folie door slimme alternatieven zoals food huggers of Bee’s wraps met antibacteriële bijenwas. Zelfs restjes bakpapier kan je prima hergebruiken!

5. Restjes? Wees creatief!

Iedereen kent het wel: wat doe je met dat halve brood, de overschot pasta of die eenzame wortel? Stefanie’s tips:

  • Tomatensaus, passata: maak er een minestronesoep of heerlijke shakshuka van.
  • Brood: perfect voor zelfgemaakt paneermeel, croutons of (hartige) broodpudding.
  • Pasta, rijst of granen: koud in een snelle salade of gebakken en gepimpt met smaakmakers op de pan.
  • Losse groenten: wokken, soep of een frittata zijn altijd redders in nood.

Volg een online kookdemo van FoodLove

Benieuwd naar de pesto, shakshuka en frittata van Stefanie? 

Wie is FoodLove?

Stefanie Baert is de bezieler van FoodLove, een populair Instagram-account boordevol snelle, voedzame recepten voor wie gezond wil eten zonder gedoe. Ze is expert in mealprepping, zero waste en slim koken op drukke dagen. Als auteur, fotograaf en blogger deelt ze haar passie voor smaak, eenvoud en haalbare keukenoplossingen met een groeiende community van foodlovers die willen koken met minder stress én minder verspilling.

In samenwerking met Lannoo.

inspire.svg

Laat je inspireren