Spruitjessoep met crumble van shiitake
Een verwarmende soep met pit, perfect om jezelf mee te verwennen. De hoofdrol is weggelegd voor onze winterklassieker: spruitjes. Net als bij paprika zitten ze boordevol vitamine C, maar ze zijn ook rijk aan vitamine K, belangrijk voor sterke botten en een goede bloedstolling. Wat ze echt bijzonder maakt, is hun hoge gehalte aan vezels en antioxidanten, die een gezonde spijsvertering ondersteunen en je cellen beschermen tegen ontstekingen. Zelfs je hart en bloedsuikerspiegel varen er wel bij. De shiitake-paddenstoelen bovenop zorgen voor een heerlijke umami-touch. Puur comfort in een kom!
Duur: 15 min.
Aantal: 4 personen
Ingrediënten
- 500 g spruiten
- 1 prei
- 3 takjes verse tijm
- 2 uien
- 3 shiitakes gedroogde
- 2 eetl geroosterde en ongezouten hazelnoten
- 1 l water
- 2 blokjes groentebouillon
- 2 el olijfolie
- zwarte peper
- zout
Recept van Bio-Planet.
Bereiding
- Los het/de bouillonblokje(s) op in heet water.
- Snij het voetje van de spruiten. Maak de blaadjes van 3 spruiten los en zet opzij voor de afwerking. Hak de rest van de spruiten grof.
- Snipper het groen en het wit van de prei grof.
- Snij de uien grof.
- Rits de blaadjes van de takjes tijm.
- Mix de tijmblaadjes samen met de geroosterde hazelnoten en de gedroogde shiitakes tot een kruimelig mengsel.
- Verhit de olijfolie in een kookpot en stoof de uien en de prei ± 5 min.
- Voeg de grofgehakte spruiten toe en overgiet met de bouillon.
- Breng aan de kook en laat 20 min. afgedekt stoven op een zacht vuur.
- Mix de soep en kruid met zwarte peper en zout.
- Verdeel de soep over 4 kommen of diepe borden en bestrooi met de spruitenblaadjes en de crumble van shiitake.