Tomatensalsa fermenteren

Deze tomatensalsa krijgt een unieke touch door de krautmethode. Nu denk je misschien aan zuurkool, maar in dit eenvoudige recept spelen kerstomaten, pittige peper en aromatische kruiden de hoofdrol. Het resultaat? Een gefermenteerde smaakexplosie. En ja, dat voor maar 20 minuten voorbereiding.

Ingrediënten

Duur: 20 min.

  • 500 g kerstomaten
  • 1 ui
  • 1 pikante peper
  • 50 g verse koriander
  • 4 lente-uien (stengels)
  • 2 teentjes look
  • 1 el fijn zeezout
  • 50 g selderblad 

Bereidingswijze

  1. Was de kerstomaten en snij ze in 4.
  2. Verwijder de zaadlijsten uit de pikante peper en snij ‘m in fijne reepjes.
  3. Was de verse koriander, lente-ui en selderblad en hak vervolgens fijn.
  4. Snij de ui in halve ringen en pers de teentjes look.
  5. Breng alle ingrediënten over in een mengkom en strooi er het zout over (begin met een lepel, toevoegen kan later nog).
  6. Masseer alles goed tot er voldoende sap is vrijgekomen en de smaken zich goed met elkaar vermengen.
  7. Proef of het geheel een licht gezouten smaak heeft. Te flauw? Voeg dan nog wat zout toe.
  8. Vul je beugelpot tot 3/4 (tomaten zijn erg actief tijdens fermentatie en daarom voorzien we extra ruimte in de pot).
  9. Duw de salsa goed aan, zodat alles in eigen vocht onder zit.
  10. Leg het diepvrieszakje bovenop de salsa, vul het met wat gezouten water, sluit het zakje en ook de beugelpot zodat er druk ontstaat tussen het deksel en de salsa.
  11. Plaats je pot op een schoteltje en bewaar op kamertemperatuur (niet in direct zonlicht).
  12. Trek de komende 10 dagen dagelijks minstens 1 keer aan het lipje van de pot om de ontstane druk te doen ontsnappen.

Waarom fermenteren goed voor je is

Fermentatie zorgt niet alleen voor interessante smaken, het is ook nog eens heel gezond.