Provençaalse seizoensgroenten fermenteren

Een perfect recept voor fans van creatieve fermentaties! In maar 20 minuten maak je een mix van wortel, paprika en bloemkool klaar om te fermenteren. Wacht 10 dagen om de pekel zijn volle aroma te laten ontwikkelen, et voilà: je kan genieten van gezonde en smaakvolle seizoensgroenten – met een twist.

Ingrediënten

Duur: 20 min.

  • 2 wortels
  • 2 gele paprika’s
  • ½ bloemkool
  • 2 selderstengels
  • 1 koolrabi
  • Provençaalse kruiden
  • 12 g fijn zeezout

Bereidingswijze

  1. Was alle groenten en snij ze in gelijke stukken.
  2. Vul je beugelpot tot 2 cm onder de rand met de groentemix en Provençaalse kruiden.
  3. Maak een pekelbad van 12 g fijn zeezout met 500 ml water.
  4. Meng goed tot het zout is opgelost.
  5. Vul de beugelpot met dit mengsel tot 1 cm onder de rand.
  6. Zijn je groenten erg klein gesneden? Maak dan nog wat extra pekelvocht om alles onder te krijgen.
  7. Gebruik een diepvrieszakje met water (of een ander drukkingsmiddel) om alles in de pekel te houden.
  8. Plaats je pot op een schoteltje en bewaar op kamertemperatuur (niet in direct zonlicht).
  9. Trek de komende 10 dagen dagelijks minstens 1 keer aan het lipje van de pot om de ontstane druk te doen ontsnappen.

Waarom fermenteren goed voor je is

Fermentatie zorgt niet alleen voor interessante smaken, het is ook nog eens heel gezond.