Hoe pak je moeilijk eetgedrag bij kinderen aan?

Je schuift een bord kleurrijke groenten naar je peuter toe, maar hij duwt het meteen weg met een resoluut “nee”. Of je kleuter die gisteren nog gek was op je zelfgemaakte spaghetti, weigert vandaag koppig ook maar één sliert te proeven. O zo herkenbaar allemaal voor jonge ouders. En terwijl jij probeert rustig te blijven, voel je de spanning aan tafel groeien. Voor je het weet verandert een gezellig eetmoment een uitzichtloos strijdtoneel. Gelukkig kan je deze scheven situatie zelf rechttrekken.

“Help, mijn kind eet niet!”

Diëtiste en auteur Vicky De Beule stelt ons tijdens haar webinar meteen gerust: dit is heel normaal gedrag aan tafel, zeker voor jonge kinderen vanaf 18 maanden tot soms wel 8 jaar. Tijdens haar lezing deelde ze superveel tips om te leren proeven en weer plezier te maken aan tafel. We pikken er 9 uit (die we straks aan tafel zeker gaan uitproberen).

LP_image 2 _moeilijk-eetgedrag-aanpakken.png
“Je kind is zoveel meer dan moeilijk eetgedrag. Kijk verder dan het eten en de tafelmomenten.”
Vicky De Beule Diëtiste

9 oplossingen voor moeilijke eters

  1. Je kindje leert sneller proeven met de ABC-methode. Geef hen de Autonomie om zelf dingen te ontdekken. Zorg als ouder voor Binding door hen te betrekken bij de maaltijd. En toon door middel van positieve bevestiging dat je gelooft in hun Competenties.
  2. Werk met een eetregenboog. Laat je kind elke week een andere kleur kiezen en bouw de maaltijden daarrond op. Zo wissel je op een gezonde manier af en voelt je kind zich betrokken.
  3. Schep de borden vooraf niet vol maar plaats de potten en pannen op tafel. Zo kan je kind zelf opscheppen of aangeven wat hij wil. De kans is groter dat het bord elke keer leeg is.
  4. Voorzie een proefbakje aan tafel. Een groot bord is het vulbord om het buikje te vullen. In het proefbakje belandt een spannende minihap. Na een paar pogingen verhuist dat minihapje dan naar het vulbord.
  5. Betrek je kind zoveel mogelijk: bij het winkelen, in de keuken, bij het opdekken en aan tafel. Zo maakt het kind van start tot finish deel uit van de maaltijd.
  6. Hou een proefschrift bij waarin je eetpatronen neerpent. Zo kan je op een moeilijk moment terugbladeren en vaststellen dat jullie wél al reuzenstappen gezet hebben.
  7. Aan tafel is er een gedeelde verantwoordelijkheid. Ouders bepalen wat we eten, wanneer en waar. Het kind bepaalt of het eet van het voedsel en hoeveel. Zeg aan tafel dus niet “Proef hiervan” maar vraag “Durf je dit te proeven?”.
  8. Als warme gerechten moeite kosten, zet dan gerust vaker in op koude gerechten (of omgekeerd). Zo leren kinderen vlotter zelf te proeven en wordt de maaltijd weer een succeservaring.
  9. Doe aan foodchaining. Een onbekende groente of fruit leren kennen, gaat vlotter wanneer het een variatie is op wat wél al gekend is. Een concreet voorbeeld? Wie al sinaasappelen lust, zal weinig moeite hebben met mandarijnen.

Nog één tip, Vicky? 

“Zorg voor vaste rituelen tijdens de maaltijden. Bij het slapengaan is dat evident: de pyjama aantrekken, de tanden poetsen, naar het toilet gaan, je kind onderstoppen en een verhaaltje voorlezen. Dus waarom zou dat aan tafel niet kunnen? Laat je kind servetten uitdelen, kondig vrolijk aan dat het eten klaar is of vorm met je gezin een tafeltrein. Zet meer in op verbinding en je merkt al snel het verschil.”

Wie is Vicky De Beule?

Vicky De Beule is een erkend diëtiste en auteur. Haar passie ligt in het begeleiden van ouders met jonge kinderen met moeilijk eetgedrag, waarbij ze zich richt op het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten vanaf de geboorte. Vicky staat bekend om haar praktische hulpmiddelen, zoals de Proeftoren. Haar benadering, Positief Voeden, gaat verder dan alleen het voedsel en omvat respectvolle en enthousiaste eetgewoonten voor zowel ouders als kinderen.

In samenwerking met Lannoo.

inspire.svg

Laat je inspireren