Kruidige linzenballetjes
Vegetarische verwennerij! Kruidige linzenballetjes, makkelijk te maken en bomvol smaak. Lekker met een frisse yoghurtsaus.
Ingrediënten
4 personen
- 3 wortelen
- 1 komkommer
- 1 ijsbergsla
- 1 bosje lente-ui
- 2 citroenen
- 0.5 plantje dille
- 0.5 plantje platte peterselie
- 4 el yoghurt
- 120 g droge rode linzen
- 120 g bulgur fijne
- 3 dl water
- 0.5 blokje groentebouillon
- 2 el olijfolie
- 1 blad laurier
- zwarte peper
- zout
Bereiding
- Los het/de bouillonblokje(s) op in heet water.
- Spoel de linzen onder koud water. Breng samen met de bouillon en het laurierblaadje aan de kook. Laat ± 15 min. afgedekt garen.
- Snipper intussen de dille, de peterselieblaadjes en de lente-uitjes fijn.
- Rasp 1 citroen (niet het wit) en pers hem. Snij de tweede citroen in partjes.
- Haal de linzen van het vuur, voeg de bulgur toe en laat samen 10 min. afgedekt zwellen.
- Snij intussen de ijsbergsla grof. Snij de ongeschilde komkommer in de lengte in 2 en schraap er de zaadjes uit met een lepel. Snij in kleine blokjes.
- Laat de linzen en de bulgur uitlekken en verwijder het laurierblaadje.
- Voeg de lente-uitjes, de citroenzeste en de helft van de verse kruiden toe aan de linzen en de bulgur. Kneed tot een plakkerig deeg.
- Rol er balletjes van (maak eerst je handen een beetje vochtig). Zet de balletjes ± 20 min. in de koelkast.
- Meng intussen de komkommer onder de yoghurt, het citroensap, de rest van de verse kruiden, zwarte peper en zout. Rasp de wortelen.
- Verhit de olijfolie in een pan en bak de balletjes aan alle kanten goudbruin.
- Verdeel de ijsbergsla, de geraspte wortel en de linzenballetjes over de borden. Werk af met de yoghurtsaus en een partje citroen.