Hormonale balans: tips voor een evenwichtig avondmaal
Wist je dat een evenwichtig menu met voldoende groente en fruit een positieve invloed kan hebben op je gezondheid voor, tijdens en na de menopauze? Bij het avondmaal is het belangrijk om even stil te staan bij je dagelijkse groente- en fruitinname.
3 vragen die je helpen bij de keuze van je avondmaal
- Heb je vandaag al minstens vijf verschillende soorten groenten of fruit gegeten? En waren die allemaal van een andere kleur?
Kleurrijke variatie zorgt ervoor dat je een breed scala aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen kunnen helpen bij het verminderen van opvliegers, het verbeteren van je stemming en het ondersteunen van je botgezondheid. - Ontbreken er nog enkele porties?
Dan is een extra slaatje een eenvoudige en smakelijke oplossing. - Heb je zin in een koolhydraatrijke of iets minder gezonde maaltijd?
Begin dan altijd met een salade. Zo zorg je ervoor dat je al een flinke portie voedingsstoffen binnenkrijgt en eet je bewuster. Maak je salade extra voedzaam door microgreens, zoals jonge scheuten, toe te voegen. Deze zitten boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten en geven je gerecht een subtiele smaakboost.
Onderstaand recept van gratin van venkel en tomaat draagt alvast bij tot een gezond menu.
Gratin van venkel en tomaat
Duur: 35 min.
Aantal: 2 personen
Ingrediënten
1 rode ui
2 teentjes knoflook
2 venkelknollen
3 grote tomaten
125 ml kwark
een scheutje olijfolie
peper en zout
75 g geraspte mozzarella
25 g pijnboompitten
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Pel de ui en knoflook. Snijd de ui in halve ringen en de knoflook in kleine stukjes.
Snijd de venkel in dunne partjes en bewaar wat venkelgroen. Was de tomaten en snijd ze in grove plakken. Schik de venkel, tomaat en ui in de ovenschaal.
Meng de kwark met de olijfolie. Meng de geperste knoflook erbij en breng op smaak met zout en peper. Giet de kwarksaus gelijkmatig over de groenten.
Bestrooi het gerecht met de mozzarella en de pijnboompitten. Plaats de ovenschotel gedurende 20 minuten in de oven.
Werk af met het groen van de venkel.
In samenwerking met Lannoo.