Méé met de etiquette? Leer in 1-2-3 een stijlvolle feesttafel dekken

Hou jij van stijlvol tafelen tijdens de feesten? Ben je fan van de Downton Abbey-stijl? Pak je gewoon graag uit met een beetje etiquette? Check! Met deze 11 tips is je fancy feestdis zó gedekt!

  1. Match kleur en stijl
    Dé klassiekers voor de feestdagen zijn rood, groen en goud. En met wit zit je altijd goed, voor elke gelegenheid.
  2. Laat je linnen maar hangen
    Laat je tafelkleed of -loper zo’n 30 à 40 cm over je tafel afhangen. Zo laat je zien dat je de regels van de kunst onder de knie hebt. Voeg zeker mooie servetringen toe, die geven je tafel net dat tikkeltje meer klasse.
  3. Geef je gasten de ruimte
    Geef elke gast zo’n 70 à 80 cm tafelbreedte.
  4. Zó zet je je borden
    Zet ze ongeveer een vingerbreedte van de tafelrand. Onderborden of sierborden maken het extra feestelijk.
  5. Dresseer op een warm bord
    Zet je alle borden op tafel, of alleen een sierbord en dresseer je de andere borden in de keuken? Jij kiest. Als je dresseert, verwarm je de borden het best voor: maak ze een beetje nat en zet ze 15 seconden in de microgolfoven of leg ze even in heet water.
  6. Pimp je broodbordje
    Het broodbordje zet je links boven het onderbord, mét een mesje. Vingerkommetjes met lauwwarm water en een schijfje citroen zijn een must als je iets serveert wat je met je handen eet, zoals kreeft.
  7. Hoe rangschik je je bestek?
    • Leg alle bestek van tevoren klaar op tafel.
    • Start van buiten naar binnen, in volgorde van gebruik (dus het voorgerecht aan de buitenkant).
    • Je vorken leg je links, met de tanden naar boven, de messen rechts, met de snijkant naar het bord toe, en de soeplepel ernaast.
    • Het bestek voor het dessert leg je boven het bord. Eerst de dessertlepel met de steel naar rechts, daarboven dessertvorkje en mes, allebei met de steel naar links.
  8. Schuiven met glazen
    • Zet je glazen rechts boven de borden.
    • Het glas dat je eerst gebruikt, zet je rechts, da’s meestal het witte wijnglas.
    • Je waterglas zet je uiterst links.
    • Wil je het helemaal volgens de etiquette doen? Dan neem je na elk gerecht het bijhorende glas van tafel.
  9. Wees creatief met je servetten
    Servetjes kan je op of naast de borden leggen, creatief opplooien, in het wijnglas draperen … Wat het ook wordt, kies voor katoenen of linnen servetten in plaats van papieren.
  10. Kies je sfeerbrengers
    Een kleurrijk bloemstuk en kaarsen of theelichtjes maken de sfeer compleet. Zorg er wel voor dat je gasten er geen last van hebben tijdens het eten, haal ze anders van tafel.
  11. Voeg een persoonlijke touch toe
    Maak naamkaartjes en zet ze in een dennenappel op tafel of geef je gasten al een sneak preview met een zelfgemaakte menukaart.

 

 

LP_reference_eindejaar.png

Tijd samen? Da's waar het feest begint

Feestdagen? Dat is samen lachen, tafelen en genieten. Maar de voorbereiding kan je onder druk zetten. Met onze eindejaarsworkshops en tips en ideeën wordt het dit jaar makkelijker. 

inspire.svg

Laat je inspireren