Bloemkoolsteak met geitenkaas en groentefrietjes

Bloemkool schittert in de hoofdrol als vervanger van een biefstuk. Een unieke manier om deze groente te bereiden is door dikke plakken te bakken of te grillen met heerlijke kruiden zoals knoflookpoeder, komijn of paprika. Samen met de frietjes van zoete aardappel en pastinaak zet je zo een originele Belgische ‘steak frites’ op het menu.

Ingrediënten

Bereiding: 55 min.

4 personen

  • 1 grote bloemkool
  • 400 g pastinaken of wortelen
  • 1 plant platte peterselie
  • 400 g zoete aardappelen
  • 150 g zachte geitenkaas (rolletje)
  • 2 el hazelnoten
  • 3 el olijfolie
  • 0.5 kl lookpoeder
  • 0.5 kl kerriepoeder
  • zwarte peper
  • zout

Bereiding

  1. 20 min. + 35 min. in de oven
    Verwarm de oven voor op 230 °C.
  2. Schil de zoete aardappelen en de pastinaken en snij in frietjes.
  3. Verwijder de groene bladeren van de bloemkool, maar laat de stronk aan de bloemkool. Snij 4 dikke plakken van de bloemkool.
  4. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Verdeel de frietjes over de ene bakplaat. Meng er 2/3 van de olijfolie, het knoflookpoeder, het kerriepoeder en zout onder. Zorg dat de frietjes niet over elkaar liggen. Zet ± 35 min. in de voorverwarmde oven. Schep af en toe om.
  5. Leg intussen de plakken bloemkool op de andere bakplaat met bakpapier. Besprenkel met de rest van de olijfolie en kruid met zwarte peper en zout. Zet 20 min. bij de frietjes in de hete oven. Draai halverwege om.
  6. Leg de hazelnoten op de bakplaat van de bloemkool en rooster 5 min. mee in de oven. Laat afkoelen. Leg ze in een keukenhanddoek en wrijf de bruine velletjes los. Hak daarna grof.
  7. Snipper de peterselie fijn en meng de helft onder de geitenkaas. Kruid met zwarte peper.
  8. Verdeel de bloemkoolsteaks over de borden en schep er de geitenkaas op. Bestrooi met de hazelnoten en de rest van de peterselie. Serveer met de groentefrietjes.

Nog rauwe bloemkool over?

Snij in kleine roosjes en serveer bij het aperitief met een dipsaus.

Zomerse seizoensgroenten

Door te kiezen voor groenten volgens het seizoen, breng je variatie in je menu.

inspire.svg

Seizoensgroenten voor de zomer: recepten