4 x gezonde bijgerechten voor de barbecue
Een BBQ is meer dan vlees of vis alleen. Groenten, slaatjes en andere bijgerechten zorgen voor extra smaak, variatie en kleur. Maar hoe zorg je voor smaakvolle en lijnvriendelijke bijgerechten? Met deze 4 tips voor bijgerechtjes hou je het gezond, licht en bovenal superlekker!
1. Voorzie verfrissende salades
Pastagerechten en aardappelsalades zijn heerlijk, maar door de gebruikte sauzen zijn ze niet altijd het gezondste bijgerecht. Kies daarom voor lichte en verfrissende salades met verse ingrediënten zoals bladgroenten, tomaten, komkommers en avocado's.
Geef je salades een extra touch door ze te combineren met kruiden uit de tuin. Wat dacht je bijvoorbeeld van citroenmelisse gecombineerd met sla, een komkommerslaatje met basilicum of kerstomaten met munt.
TIP: Meng geen vinaigrette of slasausen onder de slaatjes. Hou ze afzonderlijk en laat het aan ieders smaak over om ze al dan niet te gebruiken. Zonder vinaigrette of olie blijven de groenten ook langer knapperig.
Salade met scampi en Mayonaise met olijfolie
4 personen
Ingrediënten
- 200 g kerstomaten
- 150 g maïs
- 1 avocado
- 1 rode ui
- 1 mango
- Scampi's
- Verse bieslook
- Mayonaise met olijfolie van Devos & Lemmens
Recept in samenwerking met Devos Lemmens.
Bereidingswijze
- Snij de kerstomaatjes in twee. Snij de avocado, mango en rode ui in kleine stukken. Laat de maïs uitlekken.
- Meng de groenten in een slakom. Kruid met zout en peper.
- Ontdooi en kuis de scampi's. Neem een pan en laat olijfolie heet worden. Bak de scampi kort en krachtig in de pan. Zo krijgen ze een krokante korst. Kruid met zout en peper.
- Leg de scampi's rond de salade en werk af met fijngesneden bieslook. Serveer met de mayonaise met olijfolie.
2. Varieer met groenten
- Ga voor heerlijke groentenspiesjes
Niets lekkerder dan groentespiesjes gegrild op de BBQ: rijg stukjes paprika, courgette, champignon en aubergine aan spiesjes. Wrijf de groenten vooraf in met wat (olijf)olie en kruid naar smaak. De meeste groentesoorten zijn snel klaar, verlies ze dus niet uit het oog. - Volledige of stukken groenten grillen op de bbq
Maïskolven, licht besprenkeld met olijfolie en bestrooid met gerookt paprikapoeder, zijn heerlijk gegrild. Ook groenten zoals asperges, broccolini, champignons, paprika en courgette zijn heerlijk om snel te grillen op een hete barbecueplaat. - Ga voor gevulde groenten op de bbq
Gevulde groenten zijn lekkere, gezonde en makkelijk om te maken. Je bereidt een beetje voor en de bbq (of de oven) doet de rest.
3. Ga voor gezonde(re) sausjes
Kies in plaats van de traditionele sausjes voor een zelfgemaakte Griekse yoghurtdip op smaak gebracht met kruiden en specerijen of ga voor zelfgemaakte salsa's en guacamole.
TIP: Toch liever kant-en-klare sausjes kies dan voor light alternatieven zoals bijvoorbeeld de Salade Mayo-Orion van Devos Lemmens met 0% suiker en 35% minder vetten en bied ze naast de salades aan. Zo kiest elke gast of ze al dan niet gebruiken.
4. Peulvruchten in de hoofdrol
Van een quinoaburger tot een linzensalade. Of je nu op zoek bent naar recepten voor op de barbecue zelf of naar bijgerechten om erbij te serveren, met peulvruchten kun je alle kanten op en bovendien zijn ze voedzaam en gezond.