Gefermenteerde champignonsaus
Saus + fermentatie = magie in de keuken. 20 minuten voorbereiden, 2 weken pekelen en dan maandenlang genieten. Want ja, deze champignonsaus kan je nog lang in je koelkast bewaren. Een lekkere, originele smaakmaker voor bij je gerechten!
Ingrediënten
Duur: 20 min.
- 500 g champignons
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 12 g fijn zeezout
Bereidingswijze
- Snij de champignons, de ui en de teentjes look in grove stukken en breng ze over in je beugelpot.
- Maak een pekelbad van 12 g fijn zeezout met 500 ml water.
- Meng goed tot het zout is opgelost.
- Vul de beugelpot met dit mengsel tot alle ingrediënten onder staan.
- Zijn er nog teveel kleine deeltjes die drijven? Gebruik dan een diepvrieszakje met water (of een ander drukkingsmiddel) om alles in de pekel te houden.
- Plaats je pot op een schoteltje en bewaar op kamertemperatuur (niet in direct zonlicht).
- Trek de komende 5 dagen dagelijks minstens 1 keer aan het lipje van de pot om de ontstane druk te doen ontsnappen.
- Zet de pot dan voor minstens 2 weken weg om verder te fermenteren.
- Wanneer je klaar bent om de saus te maken, haal je de ingrediënten uit de pickel en breng je ze over in een blender.
- Voeg een beetje pickelvocht toe en mix het geheel. Blijf stelselmatig vocht toevoegen tot je de gewenste dikte hebt.
- Het overige pickelvocht kan je overgieten in een flesje en gebruiken als smaakmaker.
- Plaats alles in de koelkast, daar blijft het maanden goed.