Gefermenteerde champignonsaus

Saus + fermentatie = magie in de keuken. 20 minuten voorbereiden, 2 weken pekelen en dan maandenlang genieten. Want ja, deze champignonsaus kan je nog lang in je koelkast bewaren. Een lekkere, originele smaakmaker voor bij je gerechten!

Ingrediënten

Duur: 20 min.

  • 500 g champignons
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 12 g fijn zeezout

Bereidingswijze

  1. Snij de champignons, de ui en de teentjes look in grove stukken en breng ze over in je beugelpot. 
  2. Maak een pekelbad van 12 g fijn zeezout met 500 ml water.
  3. Meng goed tot het zout is opgelost.
  4. Vul de beugelpot met dit mengsel tot alle ingrediënten onder staan.
  5. Zijn er nog teveel kleine deeltjes die drijven? Gebruik dan een diepvrieszakje met water (of een ander drukkingsmiddel) om alles in de pekel te houden.
  6. Plaats je pot op een schoteltje en bewaar op kamertemperatuur (niet in direct zonlicht).
  7. Trek de komende 5 dagen dagelijks minstens 1 keer aan het lipje van de pot om de ontstane druk te doen ontsnappen.
  8. Zet de pot dan voor minstens 2 weken weg om verder te fermenteren.
  9. Wanneer je klaar bent om de saus te maken, haal je de ingrediënten uit de pickel en breng je ze over in een blender.
  10. Voeg een beetje pickelvocht toe en mix het geheel. Blijf stelselmatig vocht toevoegen tot je de gewenste dikte hebt.
  11. Het overige pickelvocht kan je overgieten in een flesje en gebruiken als smaakmaker.
  12. Plaats alles in de koelkast, daar blijft het maanden goed.

Waarom fermenteren goed voor je is

Fermentatie zorgt niet alleen voor interessante smaken, het is ook nog eens heel gezond.