6 feiten of fabels over plantaardig eten

We horen het steeds vaker: meer plantaardig eten, da’s goed voor je! Maar wat betekent dat nu precies? Is plantaardig eten écht gezonder en beter voor het milieu? Wat als je als sporter geen vlees eet? Wij zetten voor jou de 6 meest gehoorde stellingen op een rijtje. Feit of fabel? Je leest het hier!

  1. Plantaardige producten zijn gezonder dan dierlijke producten
    FEIT

    Plantaardige producten zitten vaak boordevol vezels en mineralen én bevatten minder verzadigd vet en zout. En dat is goed nieuws voor je hart, bloedvaten en algemene gezondheid. Bewerkt en rood vlees? Die linken we helaas aan een hoger risico op bepaalde ziektes, zoals darmkanker. Dus: een extra lepel linzen op je bord? Goed idee.
  2. Een volledig plantaardig dieet is niet volwaardig
    FABEL

    Een gevarieerd plantaardig eetpatroon kan perfect volwaardig zijn voor iedereen. Het draait om slimme combinaties om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen: denk aan rijst met bonen of hummus op volkorenbrood. Sojaproducten zoals tofu en tempeh zijn toppers qua eiwitten. Wel belangrijk: let op je inname van vitamine B12, vitamine C, omega 3 en ijzer. Maar geen stress: dat leer je zo.
  3. Vleesvervangers zijn ongezond omdat ze ultrabewerkt zijn
    FABEL

    Niet alle vleesvervangers zijn hetzelfde. Sommige zijn inderdaad rijk aan zout of vet, maar steeds meer producenten – zoals bij de ontwikkeling van het Boni Plan’t-gamma – letten heel bewust op voedingswaarden. Kies voor producten met voldoende eiwit, niet te veel zout, en liefst met een goede Nutri-Score. Zo hou je het lekker én gezond.
  4. Sporters kunnen niet zonder dierlijke eiwitten
    FABEL

    Atleten zoals Lewis Hamilton of Venus Williams zijn het levende bewijs: je hebt geen vlees nodig om top te presteren. Plantaardige voeding met voldoende eiwitten, vitamines en mineralen kan zelfs voordelen hebben, zoals minder ontstekingen, verbeterde conditie en een sneller herstel. Wel belangrijk: genoeg eiwitten uit noten, peulvruchten, volle granen en zaden halen. 
  5. Plantaardige producten zijn duurzamer dan dierlijke
    FEIT

    Dierlijke producten vragen veel meer van onze planeet – denk aan water, land, energie én methaanuitstoot. Meer plantaardig eten, verkleint dus je ecologische voetafdruk. Tip: check de Eco-score op verpakkingen en maak bewuste keuzes. Je bord én de planeet varen er wel bij.
  6. Plantaardige melk is een voedzaam alternatief voor dierlijke melk
    FEIT

    Soja-, haver-, amandel- of rijstmelk: tegenwoordig vind je heel wat lekkere alternatieven voor koemelk. Vaak zijn ze verrijkt met calcium, vitamine D en B12 en ze zijn altijd lactosevrij. Ideaal dus voor wie wat lichter wil leven. Probeer eens havermelk in je pannenkoeken of een latte of fruitsmoothie met amandelmelk. Kleine switch, groot verschil.

Besluit: begin gewoon

Je hoeft zeker niet van de ene dag op de andere volledig plantaardig te gaan. Elke stap telt. Begin met één plantaardige dag per week. Probeer eens een nieuwe vleesvervanger, ontdek de bonenschotel van je dromen of gebruik havermelk in je koffie. We helpen je graag op weg met kookworkshops, webinars en andere inspiratie.

inspire.svg

Laat je inspireren