Van nachtmerrie naar droom: zó stel je je baby gerust
Schrikt je kindje ’s nachts soms wakker van een droom? Nachtmerries, nachtangsten of nachtelijke paniek bij baby’s kunnen heftig zijn, zowel voor jou als je kindje. Gelukkig zijn er dingen die je kan doen om je kleintje gerust te stellen én beter te doen slapen. Wij zetten alle info en tips op een rijtje voor je.
Nachtmerries bij baby’s, hoe zit dat?
Nachtmerries zijn beangstigende dromen die meestal voorkomen tijdens de REM-slaap, in de tweede helft van de nacht. Vanaf ongeveer 1,5 jaar is het verbeeldingsvermogen van je kind sterk genoeg om levendig te dromen. Deze dromen helpen kinderen om indrukken van de dag te verwerken, van een nieuw gezicht of een spannend prentenboek tot een drukke crèche. Soms is dat positief, soms wordt een droom net iets te spannend. Nachtmerries zijn niet gevaarlijk voor je kindje, dus je hoeft je geen zorgen te maken. Ze zijn heel normaal en horen bij een gezonde hersenontwikkeling.
Wat zijn nachtangsten bij kinderen?
Nachtangsten (pavor nocturnus) zijn iets helemaal anders. Ze komen voor tijdens de diepe slaap in het eerste deel van de nacht. Je kindje slaapt nog, maar lijkt wakker. Hij of zij schreeuwt, zweet, zit rechtop in bed … Troosten lukt meestal niet, want je kind is niet echt ‘bij bewustzijn’. De ochtend erna herinnert het zich niets. Deze nachtangsten zijn soms eng om mee te maken, maar zijn gelukkig onschuldig.
Wat kan jij doen als ouder?
Bij een nachtangst
- Probeer je kindje niet wakker te maken
- Wacht tot het vanzelf kalmeert
- Zorg overdag voor rust en voldoende slaap
Bij een nachtmerrie
- Blijf kalm en troost je kind liefdevol
- Vertel dat jij er bent en dat alles veilig is
12 tips om nachtmerries bij baby’s te voorkomen
- Zorg voor voldoende slaap, want slaaptekort kan nachtmerries verergeren
- Beperk prikkels vlak voor bedtijd (geen schermen of wild spel)
- Zorg voor een vast en voorspelbaar slaapritueel, bijvoorbeeld omkleden - tanden poetsen - verhaaltje - knuffel
- Stel je kindje gerust, bied troost
- Laat je kindje zijn zorgen opschrijven of tekenen en stop de briefjes in een ‘zorgenpotje’
- Gebruik een troostvoorwerp in bed, zoals een knuffelbeer of dekentje
- Trek je kindje een slaapzak aan, voor een veilig en geborgen gevoel
- Een zacht nachtlampje stelt je kleine spruit gerust
- Laat de deur op een kier
- Neem je oogappel even bij jou in het grote bed
- Ontspanningsoefeningen zoals verhaaltjes, kinderyoga of ademhalingstechnieken kunnen helpen om rustiger in slaap te vallen
- Lijdt je kindje erg onder de nachtmerries? Overweeg een bezoek aan een psycholoog of orthopedagoog
Bonustip voor de volgende dag
Praat over de nachtmerrie de volgende dag. Laat je kind een tekening maken of verzin samen een grappig einde voor het enge verhaal. Dat helpt om de droom te verwerken én om er ’s nachts minder bang voor te zijn.
Angstdromen horen erbij. Maar dat maakt ze niet minder echt voor je kind. Met jouw liefde, troost en bedrituelen kan je al veel betekenen. En weet: voor de meeste kinderen worden de nachten met ouder worden vanzelf weer rustiger. Twijfel je? Of blijven de nachtmerries terugkomen bij je baby? Aarzel dan niet om een kinderarts te raadplegen.
In samenwerking met Nestlé.