Beter slapen ’s nachts? Laat je baby water drinken overdag!

Slaapt je kleine spruit ‘s nachts niet altijd goed door? Er zijn veel factoren die slaap beïnvloeden, van prikkels overdag tot het slaapritueel ’s avonds. Er is één belangrijke reden die vaak wordt vergeten: voldoende drinken. Een goed gehydrateerd lichaam is beter uitgerust om rustig door te slapen. Zeker bij baby’s is voldoende water drinken overdag belangrijk voor hun slaapkwaliteit én gezondheid.

Waarom is water zo goed voor baby’s en kinderen?

Het lichaam van een kind bestaat voor zo’n 60% uit water. Water speelt een rol in bijna alle lichaamsfuncties: van het regelen van de lichaamstemperatuur tot het transport van voedingsstoffen. Ook tijdens de nacht blijft het lichaam hard aan het werk. Een goede vochtbalans helpt het lichaam om te herstellen en ondersteunt een regelmatige hartslag, een stabiele lichaamstemperatuur en rustige ademhaling, allemaal belangrijk om door te slapen. Kinderen tussen 1 en 13 jaar hebben ongeveer 1 tot 1,5 liter vocht per dag nodig en water blijft de beste keuze.

Drinkt je kindje te weinig, dan kunnen milde vormen van uitdroging al zorgen voor vermoeidheid, concentratieproblemen en een verhoogde hartslag. Bij baby’s kan dat zich uiten in onrustig slapen, vaker wakker worden of moeilijker terug in slaap vallen.

Hoeveel water moeten kinderen drinken?

Voor baby’s jonger dan 6 maanden is moedermelk of flesvoeding voldoende, extra water drinken is dan niet nodig. Zodra je kindje start met vaste voeding, mag je kleine slokjes water aanbieden. Vanaf 1 jaar kan je het langzaam opbouwen naar meerdere momenten per dag. Denk aan een klein bekertje bij elke maaltijd of snack. Let wel: het gaat niet om grote hoeveelheden in één keer, maar om regelmatig kleine beetjes.

Laat je kindje vooral overdag drinken

Wanneer laat je je spruit best water drinken? Vooral overdag, bijvoorbeeld bij het ontbijt, tijdens het spelen, bij het eten, voor en na een activiteit. Zo kweek je routines en wordt het voor je kleintje een gewoonte om water te drinken. Een ander voordeel is dat zijn of haar lichaam goed gehydrateerd blijft en een goede reserve heeft opgebouwd tegen bedtijd. Geef liever geen groot glas water net voor het slapengaan. Want hoe meer een kind ’s avonds nog drinkt, hoe groter de kans dat het ’s nachts wakker wordt met een volle blaas.

Slaapt je kind onrustig? Hydratatie kan een rol spelen

Soms is de oorzaak van onrustig slapen simpel: een droge keel, dorst of een algemeen ongemak door een vochttekort. Zeker bij warm weer, na veel beweging of bij ziekte is het belangrijk om extra op te letten dat je kind voldoende water drinkt. Uit onderzoek blijkt dat onvoldoende hydratatie een vicieuze cirkel kan veroorzaken: slecht slapen leidt tot minder dorstgevoelens en dus tot nóg minder drinken, wat op zijn beurt de slaap weer verstoort.

7 signalen dat je baby genoeg water drinkt

  1. Regelmatig plassen, met lichtkleurige urine
  2. Lippen en mond voelen zacht en niet droog aan
  3. Speelt actief en oogt alert en energiek
  4. Huilt met echte tranen
  5. Voelt fris aan, niet klam of oververhit
  6. Een huidplooitje veert meteen terug als je er zachtjes in knijpt
  7. Luiers zijn regelmatig goed nat

Twijfel je of je baby wel voldoende vocht binnenkrijgt? Een leuke drinkfles of een kleurrijk glas helpen kindjes om meer water te drinken. Je kan ook altijd extra water aanbieden via vochtrijke snacks, zoals komkommer, watermeloen of aardbeien.

 

Slokje voor slokje naar gezond ritme

Een kind dat goed gehydrateerd is, heeft letterlijk meer rust in z’n lijf om ontspannen te slapen. De sleutel? Geen groot glas water vlak voor bedtijd, maar bewust drinken doorheen de dag. Zo help je je baby niet alleen beter slapen, maar leg je ook een gezonde basis voor levenslange drinkgewoontes.

 

In samenwerking met Spa

inspire.svg

Laat je inspireren