5 gezonde redenen om meer plantaardig te eten
“Volledig vegetarisch gaan leven? Dat hoeft helemaal niet”, stelt dokter Servaas Bingé gerust. Hij is arts én expert in gezonde levensstijl en geeft vijf belangrijke redenen waarom wat vaker plantaardig eten wel écht een slimme keuze is.
- Meer eten, minder calorieën
Dat klinkt als muziek in de oren, toch? Groenten en fruit hebben een veel lagere caloriedichtheid dan bijvoorbeeld spek, kaas, noten of chocolade. Dat betekent: je kan er tegelijk meer van eten en toch minder calorieën innemen. Ook bewezen: begin je maaltijd met een vezelrijk zelfgemaakt soepje of groenteslaatje, en je eet automatisch minder van de rest. - Gezonde darmen, heldere geest
Je buikgevoel liegt niet: een gezonde darmflora is goud waard. Plantaardige vezels – denk aan linzen, kikkererwten, spliterwten, bruine en zwarte bonen, haver, gierst, amandelen en avocado’s – zijn superfood voor je darmbacteriën. En gezonde darmen zorgen voor meer energie én een betere stemming. Win-win! - Weg met ontstekingen
Van bessen en bosvruchten, over avocado’s en spinazie tot kerstomaatjes en broccoli: plantaardige voeding zit vol antioxidanten. En die helpen je lijf beschermen tegen kwaaltjes en chronische ontstekingen. Wil je een bord vol antioxidanten? Leg er dan plantaardige producten met verschillende kleuren op. Hoe meer kleuren, hoe beter! En dresseer met extra virgin olijfolie. - Je veroudert trager (echt waar)
Wist je dat je minder snel veroudert als je minder calorieën en vooral minder dierlijke eiwitten eet? Ha! Maar wat dan met spiermassa en botdichtheid? Plantaardige eiwitten (zoals uit peulvruchten) houden je toch sterk zonder dat je lijf te snel ‘slijt’. Haal je meer dan de helft van je eiwitten uit planten? Neem er dan ook vitamine B12 bij, want dat zit niet in planten. - Minder kans op chronische ziekten
Een plantaardig(er) eetpatroon helpt je hart, je bloedvaten én je geheugen. Het verkleint de kans op obesitas, diabetes type 2, Alzheimer en zelfs bepaalde kankers. Dat komt omdat je meer vezels, betere eiwitten en ook de nodige vitaminen en mineralen eet. En minder verzadigde vetten. Redenen genoeg om je bord wat groener te maken, toch?
“Volledig vegetarisch gaan leven is niet nodig. Voor de helft plantaardig eten, is al een enorme stap in de goeie richting”
Makkelijk starten? Volg 3 tips van dokter Servaas
- Maak een smoothie als volwaardige maaltijd
Het uitgangspunt is: hoe dikker de smoothie, hoe beter. Zo krijg je veel vezels en gezonde voedingsstoffen binnen en verdik je minder snel. Drink met een rietje, zodat je rustig de tijd neemt. - Koop diepvriesgroenten en -fruit
Het aanbod is groot, en zo heb je altijd iets gezonds in huis. Die producten worden meestal onmiddellijk na de oogst ingevroren, waardoor ze vol vitaminen blijven. Al laat je ze best ook geen twee jaar in de diepvries zitten. - Laat gekookte aardappelen en pasta even afkoelen
Dat zorgt voor een betere bloedsuikerspiegel. Door zetmeelproducten na het koken onder koud water te houden, bevries je het zetmeel en maak je het resistent. Daarna warm je het product gewoon weer op.
Meer plantaardig eten? We helpen je graag op weg met kookworkshops, webinars en andere inspiratie.