De relatie tussen voeding en hoofdpijn en migraine
Heb je vaak last van drukkende pijn achter je ogen of een bonkend gevoel in je hoofd? Een ding staat vast: je bent niet alleen. Voor sommigen is het een zeldzame bezoeker, voor anderen een chronische uitdaging. Diëtiste Christine Tobback richtte zich tijdens haar webinar vooral naar die laatste groep. “De oplossing zit dichterbij dan je denkt. Volg letterlijk je buikgevoel.”
Weet wat je eet
Tijdens haar webinar nam Christine ons mee naar onze spijsvertering. En die tocht is bij momenten best confronterend. Kort door de bocht: heel wat lekkers, pleegt roofbouw op ons lichaam. Sojasaus en instantsoep bevatten bijvoorbeeld teveel zout, in agavesiroop zit veel fructose. Cafeïne, frisdrank, snoepgoed, via je spijsvertering vergroten ze allemaal onrechtstreeks het risico op migraine. Je let dus maar beter op wat je eet want met een aangepast dieet kan je 66% van alle migraine-aanvallen en 63% van alle gevallen van hoofdpijn vermijden.
7 voedingstips om de kans ophoofdpijn en migraine te verkleinen
- Je cyclus speelt een rol.
In de premenstruele fase ben je doorgaans gevoeliger en heb je meer snoepdrang. Christine haalde ook stresssituaties, fysieke inspanningen, hormoonbehandelingen en antibioticakuren aan als momenten waarop je spijsvertering ontregelt raakt. Het risico op hoofdpijn en migraine stijgt dan aanzienlijk. De oplossing: minder naar snoep en snacks te grijpen. - De ene voedingsdriehoek is de andere niet.
De klassieke voedingsdriehoek kan (nog) niet tippen aan het Japanse model, waar kleine porties, veel rijst en een minimum aan suiker de norm zijn. Ook de mediterraanse keuken, met veel aandacht voor olijfolie en vis, scoort goed. - Vermijd specerijen.
Door kruidig te eten, komt er meer histamine vrij in je lichaam, wat voor buikpijn kan zorgen. Je bloedvaten zetten in dat geval uit, wat weer leidt tot hoofdpijn en migraine. - Pas op met smaakversterkers.
Tijdens de webinar kreeg Christine een vraag over smaakversterkers. Daarin is ze duidelijk: “die zijn populair in de Chinese keuken. Pas daar goed mee op want smaakversterkers kunnen histaminegevoeligheid versterken.” - Vetstoffen zijn belangrijk.
Wanneer je vaak darmklachten krijgt na het eten van chocopasta, kan je dat counteren door je brood eerst te beleggen met een koude vetstof zoals boter. - Eet op tijd.
“Het is belangrijk dat onze maag voldoende werkt,” legde Christine ook uit. Wanneer je maaltijden overslaat, maakt onze darmflora histamine aan en kan je hoofdpijn krijgen.” - Geniet, met mate.
Overdaad schaadt, en al helemaal bij deze producten: bier, sportdranken, cider, koffievervangers, ketchup, barbecuesaus en … hoestsiroop.
Wie is Christine Tobback?
Christine Tobback is diëtiste en een autoriteit op vlak van voeding. Ze schreef al verschillende boeken over enkele vraagstukken rond voeding.
In samenwerking met Lannoo.