Emo-eten aanpakken: verander je gewoontes
Waarom grijp je sneller naar snacks bij stress, verveling of verdriet? En hoe doorbreek je die gewoonte zonder dat je veel moet laten? Arno Monscour, diëtist en mindset- en bewegingscoach deelt alvast 6 goede gewoonte-tips die kunnen helpen om gewoontes te doorprikken.
Herken je jezelf hierin?
Vrijdagavond, voor velen betekent dit de tijd om zichzelf te belonen voor een week hard werken. Je trekt de deur achter je dicht, ploft neer op de bank en haalt die grote bak friet of een andere verwenmaaltijd tevoorschijn. Een welverdiende traktatie na een drukke week. Maar het is vaak niet alleen bij die ene maaltijd.
Het patroon herhaalt zich meestal het hele weekend. Zaterdag komt en er is de verleiding om het nogmaals over te doen, want het is tenslotte weekend en dan mag je jezelf wel eens iets gunnen. Het aperitief met vrienden of die uitgebreide brunch wordt bijna een vanzelfsprekendheid, en voor je het weet, is de hele weekendagenda gevuld met momenten waarop je geniet van lekker eten, misschien iets te veel of iets te vaak.
Cirkel van zelfvergeving en schuldgevoelens
De ironie is dat, ondanks het idee dat je jezelf beloont, het uiteindelijk vaak leidt tot een gevoel van schuld. Het idee van ontspanning en genieten wordt overschaduwd door het besef dat je misschien te veel hebt gegeten, te ongezond hebt gekozen of simpelweg te weinig hebt gelet op je eigen grenzen. De week begint weer, en er komt dat onaangename gevoel van spijt, alsof je alles weer moet compenseren. Wat bedoeld was als een welverdiende beloning wordt uiteindelijk een herhalend patroon van overdaad, gevolgd door onvrede. Het gevoel van balans en controle lijkt steeds verder weg te glijden, wat de cirkel van zelfvergeving en schuldgevoelens alleen maar versterkt.
Herkenbaar?
Het is een klassiek patroon dat veel mensen ervaren en dat kan worden doorbroken door gewoonteverandering. Dit kan best uitdagend zijn, maar het is zeker haalbaar met de juiste strategieën. Hierbij volgen alvast 6 goede gewoonte-tips van Arno Monscour die zeker zullen helpen.
Zes goede-gewoonte-tips van Arno
- Denk aan het KISS-principe.
Keep It Super Simple. Wat simpel is, houd je vol. Wat je volhoudt, leidt tot resultaat. Maak een plan: wat is mijn doel en hoe denk ik dat te bereiken? Duidelijk, eenvoudig, concreet, haalbaar. - Ga voor progressie en niet voor perfectie.
Perfectionisme is de doodsteek van veel plannen. Zal je vanaf nu elke ochtend gaan joggen? Houd het misschien bij een realistischere drie keer per week. - Houd je aan de 90 seconden-regel.
Er zullen moeilijke momenten zijn, er zullen obstakels opduiken, je ‘Valse Ik’ zal je in de weg lopen. Laat je niet ontmoedigen. Gun jezelf de spreekwoordelijke 90 seconden – het mag ook een halve dag zijn – om je te wentelen in zelfmedelijden. Probeer daarna om er de juiste lessen uit te trekken en verder te gaan. Laat de negatieve gevoelens geen spiraal worden. - Graaf naar het emotionele waarom.
Waarom wil je kilo’s verliezen, wat is je diepere motivatie? Zonder die diepere lading is je doel louter een wens, een intentie, een voornemen. Geef je doel een anker. - De 5 seconden-regel van Mel Robbins
Iedereen kent die stemmetjes. Je ‘Echte Ik’ weet wat moet: ‘een wandeling maken’, en je ‘Valse Ik’ praat dat voornemen uit je hoofd: ‘het is te koud, ik ga morgen wel’. De 5 seconden-regel van Mel Robbins helpt mij altijd om in actie te komen. Je telt af en bij één doe je wat je moet doen. Je komt in actie voor je ‘Valse Ik’ de gelegenheid krijgt je potentiële kracht weg te nemen. Het is moeilijker dan het klinkt, maar het wordt een gewoonte. Hoe vaker je dit principe toepast, hoe beter je je voelt. - Heel handig is ook het NET-principe van Tony Robbins.
Je doet iets nuttig, maar het kost je No Extra Time. Je moet een uur wachten op je zoon bij de voetbaltraining, dus je maakt een wandeling. Je hebt een half uur zoom-meeting, maar je doet ze rechtstaand. Je bent toch aan het koken, dus je maakt wat extra groenten voor de lunch van de volgende dag.
In samenwerking met Lannoo.