4 brainstormtechnieken die écht werken

Een nieuwe actie bedenken of een activiteit in elkaar boksen? Brainstormen is een krachtige manier om ideeën te genereren. Maar brainstormen, hoe doe je dat? Hoe laat je de ideeën stromen? Deze 4 technieken breken het debat open en zetten je makkelijk(er) aan het denken. Klaar voor? 

  1. Mind Mapping
    Deze visuele brainstormtechniek helpt om associaties te maken door concepten of woorden met elkaar te verbinden. Voor een mindmap neem je een groot vel papier of een (digitaal) whiteboard. In het midden schrijf je het eerste woord. Je laat deelnemers nu associaties toevoegen in de vorm van takken en sub-takken. De vrije associatie krijgt nu helemaal vrij spel. Nieuwe verbanden en nieuwe ideeën borrelen op!
  1. De ‘6-3-5’-methode
    De ‘6-3-5’-methode is een gestructureerde brainstormtechniek om snel nieuwe ideeën te verzamelen.

    De naam verwijst naar het aantal deelnemers (6), het aantal ideeën per deelnemer (beperkt tot 3) en de ideeënrondes (beperkt tot 5). Elke ronde duurt 5 minuten, waardoor er snel een groot aantal ideeën ontstaan.

    Na afloop van de ‘6-3-5’-sessie komen tot wel 108 nieuwe ideeën samen, die het team evalueert en filtert. Daarna gaan ze met de beste, meest belovende ideeën verder. Deze methode moedigt een snelle en spontane ideeëncreatie aan en stimuleert de deelname van alle teamleden. 
  1. SWOT
    Meer strategisch brainstormen? Dat is de SWOT-methode een techniek die je tijdens een brainstormsessie zéker eens moet proberen. SWOT staat voor Strenghts (sterktes), Weaknesses (zwaktes), Opportunities (kansen) en Threats (bedreigingen). Het is een leidraad die wordt gebruikt om de interne sterke en zwakke punten te identificeren, samen met externe kansen en bedreigingen op de markt. Deelnemers analyseren de SWOT’s en ontwikkelen een strategie om ze het hoofd te bieden. 

    Stel een SWOT-analyse op
    Druk de template af en verdeel hem onder teamleden om een SWOT-analyse op te stellen.
  1. SCAMPER-methode
    Snel veel ideeën? De SCAMPER-methode kan soelaas bieden. Start met een groot blad papier of whiteboard, flipcharts en stiften. Leg het thema vast waarover je wil brainstormen en leg het voor aan de deelnemers. Haal er ook een hele hoop post-its bij. Daarop noteren de deelnemers het antwoord op volgende vragen, zeven in totaal:

    S (= substitute)
    Wat kan er in het project, vraag of thema vervangen worden?
    C (= combine) Waarmee kan ik het project combineren zodat het verbetert?
    A (= adapt) Kan ik het aanpassen aan iets of kan ik iets kopiëren uit andere sectoren?
    M (= magnify/minimize/modify) Wat kan ik aan het thema vergroten, verkleinen of veranderen?
    P (= put to other uses) Kan ik dit project ook voor iets anders gebruiken?
    E (= eliminate) Wat kan weg?
    R (= reverse/rearrange) Kan ik iets omdraaien? Of in een andere volgorde doen?

    Alle post-its worden samengebracht en elke deelnemer neemt er een hoopje uit. Ieder bekijkt de post-its en selecteert wat hij of zij inspirerend vindt. Deze 3 post-its worden dan voorgelezen en op verder gewerkt. Tip: probeer een SCAMPER-sessie niet langer dan 2 uur te laten duren.

De perfecte ruimte voor jouw vergadering of activiteit

Efficiënt vergaderen? Zoek je een gezellige sfeer? Vergeet ook het belang van een goede vergaderzaal niet.

inspire.svg

Laat je inspireren