Hoe je je kind leert omgaan met geld
Mag ik mijn kind al zakgeld geven? Hoeveel zakgeld geef ik? Wanneer is mijn kind klaar om met geld om te gaan? Financieel opvoedkundige Annelou van Noort snapt die struggles van ouders maar al te goed. Tijdens haar webinar “Hoe je je kind leert omgaan met geld” gaf ze een pasklaar antwoord op elke vraag. Wij pikten er enkele highlights uit, haar volledige lezing kan je hier (her)bekijken.
Betrek je kinderen van jongs af aan
Financiële opvoeding is voor Annelou een must. Jij bent als ouder in het begin de belangrijkste influencer van je kind. Vooral in de lagere school rekenen ze op jou voor steun en goede raad. Betrek daarom je kinderen van jongs af aan, zodat ze weten dat ze altijd bij jou terecht kunnen.
Hoeveel zakgeld geef ik?
De vraag van 1 miljoen, al ligt het werkelijke bedrag (gelukkig) een pak lager. Annelou heeft geen gouden formule om het zakgeld te berekenen, maar gaf tijdens haar webinar wel richtlijnen mee. Samengevat: net geen 5 euro per week voor kinderen in de lagere school is zeker voldoende. Over één ding is ze wel kordaat: kinderen jonger dan 6 jaar krijgen beter geen zakgeld. Omdat ze leren lezen en rekenen in het eerste leerjaar, kunnen ze pas dan de waarde van geld inschatten.
Welke geldtips werken echt?
Met deze 7 tips leer je je kind gezond om te gaan met zakgeld:
- Praat niet over abstracte begrippen als pensioensparen, maar wees zo concreet mogelijk over geldzaken. Vraag aan het ontbijt bijvoorbeeld of je kind de prijs kent van een plakje kaas of een pot chocopasta.
- Wees altijd eerlijk over geldzaken. Zeg duidelijk dat een grote aankoop niet evident is en dat je daarvoor moet sparen.
- Maak duidelijke afspraken over zakgeld. Welke uitgaven kunnen wel of niet? Hoeveel geld is bestemd om te sparen en wat kunnen ze meteen uitgeven? Zet die afspraken desnoods op papier.
- Beperk het shoppingbudget. Wanneer kinderen oud genoeg zijn om zelf te winkelen en een eigen bankkaart hebben, stort je daar vooraf een bedrag op.
- Heeft je kind genoeg gespaard voor een grotere aankoop? Laat het product in de winkel inpakken waar je kind bij is. Zo is het nog meer een beloning voor geduldig sparen.
- Regel al een zichtrekening in de basisschool, zo kan je ook als ouder rustig wennen aan het idee van je kind met een eigen bankkaart.
- Reken grote bedragen om naar iets wat kinderen kennen. Wanneer speelgoed 37 euro kost, kan je bijvoorbeeld zeggen dat het evenveel waard is als 37 ijsjes.
Wie is Annelou van Noort?
Annelou van Noort is specialist op het gebied van financiële opvoeding en educatie, auteur van meerdere boeken en vooral trotse mama van 3 kinderen. Zij is partner van de Nederlandse Week van het geld, ontwikkelt lesmaterialen voor diverse financiële instanties en wordt regelmatig gevraagd om te spreken over geld, opvoeding en financiële gezondheid.