Het belangrijkste bij de diagnose van diabetes type 2 is te kiezen voor een gezonde levensstijl met evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging en slaap. In tegenstelling tot wat de naam ‘suikerziekte’ aangeeft, is het niet noodzakelijk om alle suikers te weren, wél om er voorzichtig mee om te gaan. Ook bij prediabetes of diabetes type 2 vormt de omgekeerde voedingsdriehoek de basis van gezonde voeding.
Diabetes type 2 en koolhydraten
Vooral koolhydraten hebben een directe invloed op het bloedsuikergehalte. Daarom dienen we er wel wat extra aandacht aan te besteden. Op basis van hun chemische structuur worden koolhydraten ingedeeld in enkelvoudige en meervoudige koolhydraten.
- De enkelvoudige koolhydraten worden ook vaak ‘suikers’ genoemd en zijn zoet van smaak. Vooral de inname van toegevoegde suikers moet beperkt worden. Dit zijn suikers die toegevoegd zijn aan het productieproces of tijdens de bereiding van de voeding. Daarbij horen onder andere druivensuiker, kristalsuiker, rietsuiker, bruine suiker, kandijsuiker, kandijsiroop, jam, honing…
- De meervoudige koolhydraten vormen ketens van enkelvoudige koolhydraten. Zij moeten eerst verder afgebroken worden tot glucose alvorens we ze kunnen gebruiken als brandstof voor onze lichaamscellen. Zij proeven niet zoet. Koolhydraten uit groenten, volle graanproducten, peulvruchten, zuivel en fruit zijn te verkiezen boven andere koolhydraatbronnen.
Diabetes type 2 en voedingsvezels
Wanneer je diabetes type 2 hebt, neem je best ook voldoende voedingsvezels (of niet-verteerbare koolhydraten) in. Voedingsmiddelen rijk aan vezels worden langzaam verteerd en zorgen bijgevolg voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel. Ze zijn ook een belangrijke voedingsbron voor de goede bacteriën in onze darmen en zorgen bovendien voor een soepelere stoelgang! Vezels vind je vooral in plantaardige voedingsmiddelen zoals groenten, peulvruchten, fruit en volkoren graanproducten.
Diabetes type 2 en vetten
Daarnaast is het ook belangrijk om de vetten niet te schrappen uit je voedingspatroon, maar te kiezen voor de juiste vetten. Ondanks hun hogere energetische waarde zijn vetten onmisbaar voor een goede gezondheid. Bovendien zorgen ze, net als eiwitten, mee voor een verzadigd gevoel na je maaltijd.
Onze voeding bevat verschillende soorten vetten:
- Onverzadigde vetten (“ok-vetten”) vind je voornamelijk terug in vette vis, noten, plantaardige oliën en avocado’s.
- Verzadigde vetten (“verkeerde-vetten”) dien je te beperken, aangezien ze de kans op hart-en vaatziekten kunnen vergroten. Je vindt ze terug in koekjes en gebak maar ook in vlees en zuivelproducten.
- Transvetzuren zijn om dezelfde reden te vermijden.
Diabetes type 2 en zout
Naast het beheren van je bloedsuikerspiegel, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan je zoutinname, vooral als je diabetes type 2 hebt. Het is algemeen bekend dat een te hoge zoutconsumptie kan bijdragen aan een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder een hoge bloeddruk. Niet alleen het zout dat je rechtstreeks aan je eten toevoegt is van belang. Het is ook essentieel om de hoeveelheid zout in sterk bewerkte voedingsmiddelen in de gaten te houden.
Sterk bewerkte producten, zoals kant-en-klaarmaaltijden, snacks, ingeblikt voedsel en fastfood, bevatten vaak grote hoeveelheden toegevoegd zout. Dit is omdat zout niet alleen een smaakversterker is, maar ook fungeert als conserveermiddel om de houdbaarheid van voedsel te verlengen. Het is dus verstandig om de etiketten van deze producten zorgvuldig te lezen en te kiezen voor opties met een lager zoutgehalte.
Diabetes type 2 en vocht
Het handhaven van een goede hydratatie is essentieel voor het welzijn van je lichaam, ongeacht of je diabetes hebt of niet. Het is aanbevolen om een voldoende hoeveelheid (ongeveer 1.5L) vocht te drinken, en water is hierbij de beste keuze. Water heeft geen toegevoegde suikers of calorieën, waardoor het een gezonde optie is die je helpt gehydrateerd te blijven. Alcohol wordt over het algemeen afgeraden, aangezien het enkel calorieën aanlevert en bijna geen voedingsstoffen.
Diabetes type 2 en zoetstoffen
Zoetstoffen kunnen helpen om je suikerinname te verlagen en/of als onderdeel van de voedingsbehandeling bij overgewicht/obesitas. In voedingsmiddelen ‘zonder toegevoegde suikers’ kan zoetstof toegevoegd worden om de suiker te vervangen. Dit gaat veelal om polyolen. Het is echter belangrijk om te weten dat bij het consumeren van grote hoeveelheden polyolen (meer dan 20 gram per dag), darmklachten zoals winderigheid en een laxerend effect kunnen optreden. Daarom is het verstandig om polyolen met mate te gebruiken.
Daarnaast kan het gebruik van zoetstoffen kan ook de gewenning aan een zoete smaak vergroten, waardoor je nog meer de nood voelt om zoet te eten.
Onthoud dat een gebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl de sleutel zijn tot het behoud van een goede gezondheid. Hoewel zoetstoffen kunnen helpen bij het verminderen van suikerinname, is het belangrijk om ze verstandig en met mate te gebruiken, rekening houdend met je individuele behoeften en doelen.
Ben je niet zeker hoeveel koolhydraten, vetten of zoetstoffen je voedingsmiddelen bevatten? Op het etiket vind je alle informatie die je nodig hebt voor een bewuste keuze.
Diabetes en gezonde voeding: tips en inspiratie
Samen met voldoende lichaamsbeweging en een goede nachtrust, kan een aangepaste en evenwichtige voeding al een positieve invloed hebben op het dagelijkse leven van mensen met een verstoorde bloedsuikerspiegel of diabetes type 2. Speciaal voor hen heeft Bio-Planet alle producten en recepten verzameld die voldoen aan de richtlijnen voor gezonde voeding voor mensen met diabetes.
Deze blog kwam tot stand in samenwerking met de Diabetes Liga.