Plantaardig eten met kids: tips van Chez Mariette
Als het gaat over plantaardig koken zet Marieke Wyns van Chez Mariette ons op het goede spoor. Het begon tien jaar geleden als een hobby tijdens het schrijven van haar thesis. Heel wat probeersels en twee boeken later is ze een bron van inspiratie die ons doet watertanden met plantaardige baksels en hartige creaties. Speciaal voor Boni Plan’t ontwikkelde ze enkele recepten waar elke beginner mee aan de slag kan. Hoe zet zij zelf een plantaardig menu op tafel waar ook haar kinderen van smullen?
Houd het eenvoudig
"Mijn eerste advies is om het simpel te houden, zeker bij moeilijke eters. Soms lijkt het alsof mensen die plantaardig koken per se ‘iets speciaals’ willen maken. Terwijl je ook gewoon de klassiekers als stoemp met worstjes kan maken met plantaardige producten."
"Zelf kook ik graag heel afwisselend, dus staan er vaak gerechten op tafel die eerder Aziatisch of Midden-Oosters geïnspireerd zijn. Als dit niet bij jouw gezin past, zijn er zeker ook Vlaamse varianten die plantaardig kunnen. Een goede middenweg die echt iedereen lust, is pasta. Die kan je supermakkelijk plantaardig maken en stuit zelden op weerstand."
"Omgekeerd zou ik ook aanraden om even na te denken hoe je iets benoemt. Plantaardig klinkt helaas nog niet iedereen als muziek in de oren. Als je dan iets serveert ‘met plantaardig gehakt’ zal je sowieso een verwachting creëren die vraagt naar een vergelijking. Vaak ervaar ik dat dat een soort onterecht wantrouwen opwekt, alsof er iets ontbreekt. Laat het plantaardig product maar gewoon voor zichzelf spreken."
Kruiden naar eigen smaak
"Bij een stukje kip of rundvlees is het evident dat je peper, zout of zelfs kippenkruiden gebruikt. Ook je plantaardige alternatieven hebben het nodig om op smaakgebracht te worden met kruiden of marinades."
"En varieer ook eens met bonen, kikkererwten of linzen die een heel hoge voedingswaarde hebben."
"Ga er bovendien ook niet vanuit dat alleplantaardige varianten hetzelfde smaken, maar onderzoek wat jullie als gezin lekker vinden en wat niet. Soms vergelijk ik het met fruit. Het is niet omdat je geen bananen lust dat je plots alle fruitsoorten moet afschrijven."
Van jongs af aan
Marieke: “Ik zeg wel eens al lachend dat kinderen makkelijker zijn op vlak van eten dan mannen. Volwassen mannen zijn vaak nog groot gebracht met het idee dat ze dierlijke producten nodig hebben om spieren te kweken en groot en sterk te worden. Als we onze kinderen van jongs af aan leren dat er andere alternatieven zijn, kan je hun smaakpalet mee in die richting sturen. Daarom probeer ik ook vaak samen met mijn kinderen te koken. Bakken is daar een gemakkelijke manier voor want ze kijken altijd uit naar het resultaat, maar ook bij de lunch of het avondeten kan je ze zeker betrekken. Kleine tip, voorzie ook altijd een portie geduld want vaak kan het resultaat niet snel genoeg uit de oven komen of op tafel staan” (lacht).
Ontbijt en lunch
Waar gezinnen vaak mee kampen is een plantaardig ontbijt of lunch. Wat snelle cornflakes of een boterham met vlees inde brooddoos is gemakkelijk. “Nochtans is gemakkelijk evenzeer van toepassing op de plantaardige alternatieven”, vertelt Marieke. “Bovendien kan je veel op voorhand doen. Zo eten we hier geregeld haverpap of pannenkoeken bij het ontbijt die we de avond ervoor al voorbereiden. Als we op uitstap gaan of ze hebben een middagmaal on the go nodig, zorgen we voor plantaardige sticks & dips, wraps met vegan feta of minipita’s gevuld metgroenten. Ook boterhammen met een spread of plantaardig sneetje kaas gaan geregeld mee.”
Conclusie: go with the flow
Marieke: “Ik streef ernaar om nog steeds een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Daarvoor vertrek ik vaak vanuit groenten aangevuld met gezonde vetten en plantaardige eiwitten. Maar na kind nummer 2 (onze George dus) ben ik wel een stuk losser geworden. Die eet gewoon lekker wat de pot schaft en vindt alles prima. Ik experimenteer graag in de keuken, maar sommigen koken gewoon graag zoals ze dat van thuis uit hebben meegekregen. Dat is helemaal geen probleem, plantaardig lukt echt voor elk gerecht.”