Zomer, da’s ijsjes eten! In verschillende kleuren, vormen en smaken. Je kan er wellicht heel wat opsommen, maar wist je dit al …
5 leuke weetjes over ijs
- 50 likken: zoveel doe je er gemiddeld om 1 bolletje ijs op te likken, mmm!
- Vanwaar komt die brain freeze als je je ijsje te snel opeet? Als koud eten je gehemelte raakt, spannen de bloedvaten tussen je mond en je hersenen zich aan. Die vullen zich dan met extra bloed, wat hoofdpijn kan veroorzaken. Een goede tip: druk je tong tegen je gehemelte aan: dan warmen de aderen weer op!
- De grootste ijseters ter wereld? Die wonen in Nieuw-Zeeland! Daar wordt jaarlijks maar liefst 28 L ijs per persoon gegeten. De gemiddelde Belg eet ongeveer 140 bolletjes ijs per jaar, oftewel zo’n 7 L ijs.
- Vanille staat met stip op nummer 1 als populairste ijssmaak in veel ijstastische landen zoals Duitsland, Italië, Amerika, Nieuw-Zeeland, China en Brazilië.
- Al van deze speciale smaken gehoord: koeientong- of octopusijs uit Japan, ‘foie gras’- of kaviaarijs uit Frankrijk, ijs van krokodillenei uit de Fillipijnen of Haggis-ijs uit Schotland. Een ijstripje waard!
Hoe je ijs serveren en bewaren?
- De perfecte temperatuur om je ijs te scheppen ligt tussen -14 en -12 °C.
- Laat je je ijs smelten en vries je het opnieuw in, dan verandert de structuur. Hoe dat komt? Door de kleine luchtbelletjes die het zacht en fluffy houden. Wanneer het ijs smelt, ontsnapt de lucht uit de belletjes. Vries je het weer in, dan is de textuur minder zacht.
- De beste temperatuur om ijs te bewaren, ligt tussen de -22 en -25 °C. Zo blijft de structuur en de smaak het best behouden.
- IJsjes en roomijs kan je gemiddeld een jaar bewaren, behalve wanneer je ijs in aanraking gekomen is met een gebruikte lepel bijvoorbeeld.
Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Ola