Hoe haal je het beste uit je menstruatiecyclus met Morgane Leten

Wist je dat je je zelfverzekerder voelt en een hoger libido hebt rondom je eisprong? Of dat je sportprestaties verbeteren wanneer je oestrogeenniveau stijgt? En dat het verstandig is om belangrijke beslissingen te vermijden vlak voor je menstruatie? Cyclusexpert Morgane Leten deelt waardevolle inzichten over natuurlijke hormonen en vrouwelijke gezondheid. Ontdek haar praktische tips om te leven volgens je menstruatiecyclus en te genieten van de kracht van je hormonen.

Women are not small men

“Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig, maar zeker niet gelijkaardig”, stelt Morgane met de glimlach. De cyclus van een vrouw duurt tussen de 22 en 40 dagen, terwijl mannen een cyclus van 24 uur hebben. Onze maatschappij is volledig gebaseerd op die mannelijke dagcyclus. Morgane pleit daarom voor meer kennis en zo ook voor meer begrip rond de menstruatiecyclus. Goed gebalanceerde niveaus van oestrogeen, testosteron, progesteron en cortisol zorgen voor helder denken, kracht, ontspanning en energie. Als je die dan ook nog eens gericht gebruikt op het moment dat ze van nature het sterkst aanwezig zijn in je lijf, dan ben je helemaal niet meer te stoppen.

Cyclus-succes – leef volgens de 4 seizoenen

De vier verschillende fasen van een menstruatiecyclus worden vaak gelijkgesteld met de seizoenen, elk met hun eigen kenmerken en behoeften.

  1. Winter: de menstruele fase start vanaf de eerste dag van de menstruatie. Oestrogeen en progesteron staan dan op het laagste niveau. Je zal waarschijnlijk op zoek gaan naar warmte en rust.

  1. Lente: de folliculaire fase gaat gepaard met stijging van het oestrogeen. Je krijgt meer energie, meer zin om letterlijk en figuurlijk buiten te komen. Het voelt als een nieuw begin.

  1. Zomer: in de ovulatie-fase zien we een korte piek van testosteron en een geleidelijke stijging van progesteron. Je voelt je waarschijnlijk energiek, aantrekkelijk en zelfverzekerd.

  1. Herfst: in de premenstruele fase daalt het oestrogeenniveau sterk en zal progesteron geleidelijk stijgen en weer dalen. Je energie keert naar binnen. Je zal je iets meer terugtrekken.

Een vrouw wiens hormonen in balans zijn, is niet te stoppen!

— Morgane Leten

Van klachten naar krachten

“Laten we samen menstruatieklachten omtoveren tot menstruatiekrachten,” stelt Morgane. We focussen ons te vaak op de negatieve aspecten. Hoe ze dat wil veranderen? Kennis is het codewoord. Meer inzicht in de cyclus. Meer begrip voor het effect van hormonen. Dat kan iedereen veel voordelen opleveren.

De hormonale veranderingen doorheen je menstruatiecyclus beïnvloeden namelijk je energie en productiviteit. Het is dus heel normaal dat je schommelingen ervaart in je stemming, motivatie en prestaties. Daar hoef je niet tegen te vechten. Surf mee op je natuurlijke ritme en gebruik zo veel mogelijk de voordelen van elke menstruatiefase.

Sporten, werken en eten in functie van je cyclus

Morgane wil vrouwen tips en tools geven om naar hun lichaam te luisteren. Als je je eigen menstruatiecyclus in kaart kan brengen, kan je ook plannen naar je cyclus. Je kan dan gericht leven in functie van je natuurlijke ritme en je sport, werk, sociale activiteiten, en zelfs huidverzorging, daarop afstemmen.

Energie

Winter
neem voldoende rust, plan niet te veel activiteiten en kies voor extra slaap.

Lente
je energie stijgt. Je kan nieuwe dingen uitproberen en intensiever sporten.

Zomer
hoogste energiepunt. Het is tijd om te knallen.

Herfst
je energie keert naar binnen. Dit is het perfecte moment voor reflectie en zelfzorg.

Beweging

Winter
wandelen, yin yoga, lichte gewichten. Rust is belangrijk, maar je zal ook makkelijker spieren opbouwen.

Lente
intensievere en zwaardere trainingen zoals hardlopen, fietsen en zwemmen.

Zomer
HIIT, cardio, bootcamp en krachttraining. Nu kan je hard gaan.

Herfst
rustige activiteiten zoals wandelen, yoga en pilates.

Voeding

Winter
voeding rijk aan magnesium, ijzer en zink zoals rood vlees, spinazie en noten.

Lente
lichte gerechten met veel groenten en fruit; voeding rijk aan fyto-oestrogenen (zoals lijnzaad, endamame en tofu).

Zomer
eet voldoende groene groenten en vezelrijke voedingsstoffen, vermijd bewerkte voeding.

Herfst
100 tot 300 calorieën extra nodig, focus op complexe koolhydraten en eiwitten.

Werk

Winter
reflecteer op je werk en doelen.

Lente
start met nieuwe projecten die creativiteit en innovatie vereisen.

Zomer
plan belangrijke presentaties en strategisch werk.

Herfst
focus op detailgerichte en administratieve taken.

Morgane nodigt iedereen uit om daarbij ook mild te zijn voor jezelf. “Doe vooral wat bij je past en wat goed voelt. Kleine veranderingen zijn al een grote stap en hou je makkelijker vol,” sluit Morgane het webinar af.

Wie is Morgane Leten?

Morgane Leten is co-founder van Guud Woman (20K volgers op Instagram). Ze is nutrition- en fertility-coach, en moeder van twee. Na de diagnose van PCOS en het zoeken naar een nieuwe passende levensstijl ontdekte ze de vele voordelen van leven volgens je cyclus. Morgane heeft ook twee boeken op haar naam staan, Het Cyclus Kompas en Het Cyclus Kookboek.

Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.

Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!

Laat je nog meer inspireren in de boeken Het Cyclus Kookboek en Het Cyclus Kompas van Morgane Leten

In samenwerking met Lannoo.