Emotioneel sterk opvoeden met Steven Gielis

Wist je dat succes later meer afhangt van EQ dan van IQ? Met deze verrassende eyeopener stak opvoedingsexpert Steven Gielis van wal in zijn webinar. Ga samen met je kind op expeditie om te ‘groeien in gevoel’. Met deze inzichten en tips keer je alvast niet van een kale reis terug!

Wat is emotionele intelligentie?

De kracht achter succesvolle relaties en carrières? Emotionele intelligentie! En daarmee bedoelt Steven niet alleen de kunst om de eigen gevoelens te begrijpen en beheersen, maar ook om empathie te tonen naar anderen. Waarom dat zo belangrijk is? Uit onderzoek blijkt dat kinderen met een hogere emotionele intelligentie veerkrachtiger zijn, beter kunnen omgaan met stress, meer empathie tonen en creatiever problemen kunnen oplossen. Kortom, ze zijn beter voorbereid op de uitdagingen van het leven.

Hoe ontwikkelt ons EQ?

De mate waarin we emotioneel intelligent zijn, is deels biologisch. Maar ons EQ wordt vooral ook beïnvloed door ervaringen in de vroege kindertijd. Kan een kind zich veilig hechten? Dan kijkt het met meer vertrouwen naar zichzelf en anderen. En durft het zich meer te geven. Als ouder of opvoeder kunnen we die veilige hechting stimuleren door in responsieve interactie te gaan. Leer reageren op wat je kind nodig heeft. Ga op zoek naar wat er echt schuilgaat achter gedrag. Ook veel knuffels zijn belangrijk om een sterke basis te leggen voor emotionele groei en welzijn.

Zelfbewustzijn als basis

Emotionele intelligentie kan zich pas ontwikkelen als kinderen weten wat ze voelen, denken en doen. En als ze beseffen dat hun gedrag ook invloed heeft op anderen. Vanaf 18 maanden is een peuter zich bewust van zijn eigen ‘ik’. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je kind ook al kan nadenken over zichzelf of leren uit z’n fouten en successen. Zelfbewustzijn en -reflectie rijpen heel langzaam. Wees dus mild met je kroost én jezelf en begin met kleine stappen om het EQ te versterken.

“Een kind heeft geen behoefte aan perfectie, een kind heeft behoefte aan connectie"

— Steven Gielis, pedagoog

In 5 stappen naar een sterker EQ

1. Moedig je kind aan om zijn gevoelens te beschrijven

Stel: je kind komt lastig van school en gooit z’n boekentas tegen de muur. Word niet meteen boos, maar geef erkenning aan de emotie. Stel vragen: ‘wat is er gebeurd vandaag?’, ‘Waarom voel je je zo?’ Luister daarbij actief tussen de regels en koppel terug wat je hebt opgemerkt: ‘klopt het dat je je zo voelt?’, ‘Ik ben er om naar je te luisteren’. Om van daaruit ook je eigen behoeften uit te drukken.

2. Monitor samen sterke en zwakke punten

Samen met je kind stilstaan bij wat goed en minder goed gaat, verhoogt het zelfbewustzijn en de zelfreflectie. Tip: noteer verschillende vaardigheden op kaartjes (bv. lezen, rekenen, samenwerken, luisteren, geduld hebben …), laat je kind een kaartje trekken en een leuke opdracht doen rond die vaardigheid (bv. snel een som oplossen, een toren bouwen met broer of zus …). Sluit het spel af met een ‘actieplan’ waarbij je kind kiest in welke vaardigheid het wil verbeteren en koppel daar kleine doelen aan (bv. boeken lezen, kalm blijven, naar anderen luisteren …).

3. Laat je kind leren uit eigen ervaringen

Terugblikken op fouten of successen helpt om beter te worden in de toekomst. Vraag je kind regelmatig: ‘wat kan je hieruit leren?’, ‘Kan je iets positief vinden in wat er gebeurd is?’, ‘Hoe zou je beste vriend hierover denken?’, ‘Hoe kan dit je sterker maken?’.

4. Communiceer verbindend

Luister zonder oordeel en benoem eerst wat er aan de hand is. Om dan nadien gevoelens uit te spreken en behoeften te erkennen van beide kanten.

5. Leer je kind lichamelijke signalen herkennen

Wat ik voel in mijn lichaam (bv. buikpijn, hartkloppingen, gespannen spieren …), zegt mij misschien iets over wat ik voel, wat ik denk of wat ik wil. Ga hierover op kindermaat in gesprek.

Wie is Steven Gielis

  • Lector Orthopedagogie aan de AP Hogeschool.
  • Auteur van tal van opvoedings- en kinderboeken, waaronder ‘Opvoeden tot zelfvertrouwen’ en ‘Expeditie gevoel’.
  • Actief op Instagram & TikTok met tips over mentale gezondheid en opvoeden.

Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.

Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!

Kom meer te weten over emotioneel sterk opvoeden in het boek "Expeditie gevoel" van Steven Gielis

In samenwerking met Lannoo.

Reanimatietechniek workshop EHBO