Een nieuwe kijk op eten met Pascale Naessens

“Denk even mee na wat normaal eten is” opent Pascale Naessens haar webinar met een gedurfde vraag. Vaak vinden mensen de stap van hun ‘normale eten’ naar gezonde recepten te groot. Maar is ons eetpatroon wel zo normaal? Hoe zijn onze eetgewoontes veranderd? En wat zijn de gevolgen ervan op ons lichaam? Pascale deelt haar nieuwe kijk op gezond eten.

Terug naar natuurlijke voeding

Onze voeding is doorheen de eeuwen sterk geëvolueerd. Waar de jager-verzamelaar in de prehistorie puur seizoensgebonden, onbewerkte voeding at, verschoof het zwaartepunt naar een veel minder gevarieerd eetpatroon met meer koolhydraten door de opkomst van de landbouw zo’n 10.000 jaar geleden. Fast forward naar 50 jaar geleden en de groeiende impact van de voedingsindustrie. Geraffineerde voeding begon onze winkelrekken te vullen. Fijn voor ons gebruiksgemak, maar minder voor de voedingsstoffen. Onze recente voedingsgewoonten kunnen we dus beter niet als norm nemen voor gezond eten.

“70 % van het aanbod in onze winkels is bewerkte voeding”

– Pascale Naessens

Voeding die écht verzadigt

Pascale pleit voor natuurlijke, onbewerkte voeding als basis – zonder restricties op te leggen. Alles kan en mag, maar grijp bij voorkeur naar pure, kwalitatieve ingrediënten. Zo is Pascale fan van volle granen. Die zijn moeilijker om te verteren en je moet er echt op kauwen. Je lichaam moet dus werken om aan de suikers te geraken. Goede vetten zijn ook een ideale toevoeging aan je eetpatroon. Denk aan vette vis, olijfolie (maar ook boter en kokosvet) of noten. Ruil bewerkte producten en snelle koolhydraten in voor onbewerkte voeding die je energie geeft, waar je onbeperkt van kan eten en die echt verzadigt.

Pascales favoriete ingrediënten voor gezonde recepten

  • Onbewerkte noten
  • Zaden
  • Volle yoghurt
  • Olijfolie
  • Volle granen
  • Groenten
  • Fruit

Koester je buikgevoel

Onze darmbacteriën zijn ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Vandaag hongeren we onze darmflora echter uit door te vaak zeer geraffineerde voeding te eten. Daardoor blijven we honger hebben en raken we moeilijk verzadigd. Bij onbewerkte, moeilijker verteerbare voeding zitten de nutriënten stevig verpakt en kunnen ze helemaal tot in de dikke darm geraken. Daar worden ze optimaal opgenomen en kunnen we genieten van alle voordelen van een natuurlijk voedingspatroon. Je darmen zullen weer goed werken, je hormonen raken in balans en je hebt geen cravings meer. Je lichaam zal je terug de weg kunnen wijzen.

“Met één goede maaltijd per dag voel je al een wereld van verschil.”

— Pascale Naessens

4 tips voor gezond én lekker koken

1. Bereid je groenten op de juiste manier

Kies voor smoren in plaats van koken of stomen. Gaar de groenten met een klein beetje water en olie in een afgedekte kookpot. Zo behoud je de smaak, de textuur en de voedingsstoffen.

2. Voed je darmbacteriën

Verleg je focus naar nutriëntrijke voeding en geef je darmflora de nodige voedingsstoffen.

3. Kauwen, kauwen, kauwen

Kies voeding waarop je kan kauwen. Zo eet je trager en zal je verzadigingsgevoel de tijd hebben om je een signaal te geven. Voeding met textuur houdt de voedingsstoffen ook langer vast.

4. Geniet van alles, maar zet natuurlijke voeding centraal

Pascale legt zichzelf geen voedingsrestricties op. Maar ze denkt wel kritisch na óf ze er echt zin in heeft. Haar advies? Eet eerder ongezonde voeding voor je plezier en kies onbewerkte voeding als brandstof.

Wie is Pascale Naessens

Pascale Naessens is een zeer gekende auteur en inspiratiebron rond gezonde voeding. Haar boeken werden stuk voor stuk bestsellers en zijn meermaals bekroond.

Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.

Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!

Laat je nog meer inspireren door de gerechten van Pascale in de boeken "De beste groenterecepten van Pascale" en "Chez Pascale".

In samenwerking met Lannoo.